Australian Open - přichází soumrak českého tenisu?

První Grand Slam letošní sezóny spěje ke svému závěru, bohužel bez účasti našich hráčů. Obě naše jedničky T.Berdych i N.Vaidišová se shodně s turnajem rozloučily v osmifinále. Oba rovněž podlehli obhájcům loňských titulů R.Federerovi a S.Williamsové. Žádné překvapení, ani malý tenisový zázrak se nekonal, oba obhájili své současné postavení do 20. místa světových žebříčků.

Ostatní naši hráči svorně „nepřežili“ první kolo.

Pro fanoušky tenisu to jsou drsné zprávy, ale zvykejme si, s největší pravděpodobností bude hůř.

Náš tenis nyní stojí a padá s dvěmi individualitami, zatím naštěstí v dobrém tenisovém věku a s perspektivou ještě několika sezón před sebou. Další hráči za výkonností jedniček zaostávají. V mužské kategorii máme ve světové stovce kromě Berdycha ještě dva „třicátníky“ Štěpánka a Vaňka a v ženské 21letou Šafářovou a 26letou Zakopalovou. Do dvoustého místa máme v mužské kategorii pět hráčů, ale s věkovým průměrem nad dvacet osm let. Jediným zástupcem nastupující generace je až na 348 místě D.Lojda. V ženské kategorii máme do dvoustovky deset hráček, s věkovým průměrem vyjma Kvitové (18), necelých 26 let.

Tenisový věk letí závratným tempem. Hráčské generace se střídají až na výjimky přibližně každých 6-7 let. Podobně jako to vidíme ve světové špičce. Federer je ročník 1981 a za ním smečka mladších hráčů Nadal (86), Djokovič (87) a každý rok přibývají další.

V našem tenise bohužel zeje velká mezigenerační propast. Nikdo z mladíků se zatím na nejlepší hráče netlačí a hráčské vakuum už zasahuje do kategorie juniorů.

Na letošním Australian Open mě nemile překvapila jedna skutečnost. Marně jsem pátral po výsledcích našich juniorů a juniorek do 18 let. V 64 členném rozlosování hlavní soutěže jsem nenašel ani jedno jméno. Odpověď je nasnadě, momentálně nemáme ani jednoho juniora do stého místa juniorského žebříčku ITF a ani jednu juniorku do čtyřicátého místa! Přiznám se, že takový stav za posledních dvacet let nepamatuji.

Důsledky takového propadu v juniorských kategoriích se neprojeví ihned, ale s odstupem několika let, kdy budeme nejspíše s nostalgií vzpomínat na osmifinále a občas i lepší umístění našich dnešních hráčů.

Odborníci se vesměs shodnou, že hráče do Top 10,nelze vychovat, ti se musí narodit. Kvalita systému se ale pozná podle toho, kolik hráčů dokáže vyprodukovat do Top 100. V tom jsme vždy byli dobří, nyní jak se zdá přicházejí hubenější léta.

publikováno: 15.01.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig