Bolesti zad – co dělat?

Především chtít a mít vůli zachránit ze své tělesné schránky vše, co se ještě dá. Na to není pozdě nikdy, ani tehdy, není-li páteř již zcela bez vad.

Bolesti zad

  • Upravte si pracovní místo i židli, dbejte na správné osvětlení. Kde je to možné, střídejte židli s velkým míčem nebo si na ni dejte alespoň malý, pouze do poloviny nafouknutý overball. Každou hodinu se na pět minut protáhněte.
  • Dříve, než zamíříte do fitcentra, vyhledejte odborníka. V zahraničí je na pomezí neurologie, ortopedie a rehabilitace vymezený medicínský obor osteopatie, u nás vám nejlépe poradí specialista na pohybový aparát nebo fyzioterapeut. A ve fitcentru si pak nechte poradit od zkušeného trenéra.
  • Necpěte se prášky. Bolest, jakkoli nepříjemná, funguje jako ochranný mechanismus. Vaše tělo potřebuje odpočinek nebo odborný servis. V autě byste také rozbili palubní desku, abyste zhasli varovné kontrolky?
  • Nečekejte. Neřešte případný problém u praktika nebo sháněním všelijakých poukazů na to, abyste se vám dostalo terapie přes pojišťovnu zadarmo. Když vás bolí záda teď, řešte problém okamžitě. Za dva měsíce už může vypadat všechno jinak. Přednostní objednání nebo privátní praxe něco stojí, je to však investice do zdraví. Chcete-li jistotu v podobě klasického lékaře a zároveň moc neutratit, zajděte na několik masáží pro úlevu od nejhoršího a mezitím si sežeňte ten poukaz.
  • Vybírejte pečlivě, komu svěříte svou tělesnou schránku. Dobrý masér i bez titulu může hodně pomoci – má-li za sebou více než jen krátký rychlokurs, a samozřejmě zkušenosti. Je-li opak pravdou, stav se může i zhoršit. Dejte na reference, nechte si někoho doporučit od známých.
  • Cvičte. Cvičení pro zdravá záda bez bolesti je celá řada a vybere si mezi nimi i ten, komu jinak slovo „cvik“ nahání husí kůži. Od nenápadného strečinku u počítače a procházek, přes jógu, taiči, pět Tibeťanů nebo Pozdrav slunci, zdravotního cvičení až po celou řadu individuálních i skupinových sportovních aktivit.
  • Zatočte s nadváhou. Každý kilogram navíc představuje neúměrnou zátěž pro klouby i páteř. Nejezděte výtahem. Například často oslabené hýžďové svaly pracují právě při chůzi do kopce a do schodů. Zabijte dvě mouchy jednou ranou – vaše problematické partie dostanou lepší tvar.
publikováno: 19.05.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig