Čas a sportovní oblečení pomáhá k lepším výkonům

Sport už dávno není jen o pohybu, radosti z výhry a uvolnění endorfinů. Stačí se ohlédnout několik desetiletí zpět a je více než jasné, že sport prošel výraznou změnou, kromě tréninkových metod také v oblečení a technickém vybavení.

Sportovci se na počátku 20. století museli krom jiného vypořádat s nedostatkem času. Profesionálních sportovců byla jen hrstka, většinou to ale byli lidé, kteří tréninky absolvovali až po práci.

Nejen nedostatek času byl v té době překážkou k dosažení lepších výkonů. Krom již zmíněných tréninkových metod to bylo také nekvalitní oblečení a sportovní náčiní.

Sportovní revoluce v materiálech a střihu

Být rychlejší, lehčí a obratnější, přesně to potřebují sportovci od svého oblečení. Před 100 lety si muži oblékli šortky a triko a ženy šaty a vyrazili do boje. Neforemné plavky z tehdy dostupných materiálů nasákly vodou a místo plynulého klouzavého pohybu, stahovaly plavce ke dnu.Photo: Witt-international.cz

Mohlo by se zdát, že tak malý díl oblečení nemůže hrát zásadní roli. Opak je pravdou, právě plavky prošly materiálovou revolucí. Dnes jsou šité z materiálů, které snižují odpor vody a zároveň jsou pro tělo velmi pohodlné. Vývoj šel ale takovým směrem, že bylo nutné zatáhnout za záchrannou brzdu.

Nová technologie použitá u plavek Fastskin 3, strhla lavinu v posouvání světových rekordů ve většině plaveckých disciplín. To přimělo mezinárodní plaveckou federaci zpřísnit pravidla, zakázat tento směr vývoje a vrátit jej o krůček zpět, tak aby rozhodovalo jen plavecké umění a ne technika.

Příklady změn nalézáme ve všech sportech. Ženám dlouhé bílé šaty na tenisových kurtech zabraňovaly v rychlejších pohybech a plandavý úbor při gymnastice byl spíše za trest.

Photo: Jogging-portal.comZmiňované gymnastické úbory prošly velkou střihovou i materiálovou změnou a oblečení na tenis se zkracovalo a zkracovalo. Dnes na tenisových kurtech ženy běhají v krátkých slušivých sukýnkách s odhalenými rameny. Ale o to větší pohodlí a volnost pohybu jim to umožňuje.

To samé lze říci o cyklistických dresech. I ty se střihově změnily jen minimálně, za to díky materiálu jsou přilnavější a pomáhají tak k lepším výkonům. Bradley Wiggins při

vytvoření světového rekordu v hodinovce měl vyladěn každý detail svého dresu, jakýkoliv šev, či nerovnost znamená ztrátu setin sekund a v součtu pak vteřin.

I sportovci chtějí být trendy

U sportovního oblečení dnes nejde pouze o funkčnost. Stejně důležitá je pro vrcholové i amatérské sportovce estetika. Samotné olympijské hry jsou tak trochu módní přehlídkou. Každá země se snaží přijít s co nejoriginálnějším oblečením pro svůj tým.                   

Kombinace národních barev, funkční materiál a slušivé střihy jsou samozřejmostí. Připomeňme si kolekci naší výpravy na olympiádě v Londýně 2012 a poprask okolo modrých holýnek.

Především ženské sportovní úbory jsou dnes více sexy. Odhalené ruce, nohy i břicho byly před 100 lety nepředstavitelné. Upnuté dresy rýsují dokonale vysportované postavy, které dříve byly zahalené do nejmenšího detailu. Gymnastické dresy jsou poseté flitry, peřím a kamínky a barevností jenom hýří, zatímco tenkrát šlo o jednobarevné těžké šaty kalhotového střihu.

Sportovci mají na výběr z nespočtu barev, kombinací a vzorů. A jsou to právě oni, kteří udávají směr a trendy ve sportovní módě. My běžní uživatelé tak máme mnoho možností závislých na našem vkusu a rozpočtu. Vždy bychom ale měli myslet na soulad funkčnosti a estetiky.

Zdroj fotek: witt-international.cz a jogging-portal.com

publikováno: 09.11.2015   napsal/a: Mgr. Jan Taussig