Co bývá příčinou úmrtí maratónských běžců?

Při intenzivní vytrvalostní námaze, typické pro masové maratonské běhy, dálkové lyžařské běhy či triatlonové závody se vzácně, ale s železnou pravidelností objevují případy úmrtí závodníků.

 

Náhlá úmrtí při maratónu

Hyperhydratace organismu

Pomineme-li jako možnou příčinu skryté poruchy srdečního rytmu či jiná onemocnění srdce a cév, zdá se, že poměrně velké nebezpečí představuje hyperhydratace organismu, vznikající v souvislosti s nadměrným příjmem tekutin během závodu, zejména méně zkušenými závodníky. V roce 2002 zemřeli při slavném Bostonském maratónu dva závodníci. To vedlo skupinu amerických vědců k pátrání po příčině jejich úmrtí.

Hlídejte množství přijatých tekutin

Překvapivě bylo zjištěno, že v důsledku enormní fyzické námahy dochází u disponovaných jedinců k těžkému rozvratu vnitřního prostředí s nadměrným vylučování antidiuretického hormonu zodpovědného za zadržování tekutin v organismu. V důsledku toho se nebezpečně snižuje koncentrace sodíku v krvi a dochází ke vzniku otoku mozku, který v těžkých případech může vést i k úmrtí. Zvýšené riziko hrozí zejména sportovcům, kteří při vytrvalostním tréninku příliš neztrácejí hmotnost, pravděpodobně v důsledku přílišného zadržování vody v organismu. Tito jedinci by měli výrazně omezit konzumaci sportovních nápojů během takové zátěže.

 

Více článků naleznete v rubrice: Náhlá úmrtí ve sportu

publikováno: 15.11.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig