Co je vlastně trénink?

Trénink, trénink trénink - co je to vlastně trénink?

Co je trénink

Je každá fyzická aktivita trénink a trénink jen fyzicky náročný pohyb?
Nejprve bychom měli definovat co to sportovní trénink, nebo ještě přesněji tréninkový proces je. Na začátek si dovolím citovat nejvyšší českou sportovně-vědeckou autoritu, doc. PhDr. Josefa Dovalila, CSc.:
„Sportovní trénink je složitý, záměrný a cílený účelně organizovaný proces rozvoje specializované výkonnosti sportovce ve vybraném sportovním odvětví nebo disciplíně.“
Toliko definice. A teď pro lepší pochopení zkusíme dva příklady.

Příklad první:

Zdatný mladý muž si v neděli zabalí do kapsy dva rohlíky se salámem a vyrazí na kole s kamarády na výlet z Proseka na Bezděz, tam posedí na zahrádce před hospůdkou, dají polévku, tři pivéčka a jedou zpátky – celý den v sedle, bratru sto šedesát kilometrů jízdy.

Příklad druhý:

Profesionální cyklista stráví den po náročném závodě ve vířivce, na masáži a spánkem.

A otázka zní: Co je sportovní trénink?

Zní to možná paradoxně a onen zdatný mladý muž by se asi urazil, ale sportovní trénink v pravém slova smyslu je popsán v příkladu druhém. Příklad první popisuje pohyb pro zdraví a kondici a především radost. Samotná vysoká fyzická náročnost, které bývá považována téměř za synonymum tréninku není pro sportovní trénink ani zdaleka rozhodujícím kritériem. Rozhodující je tu záměr a cíl – rozvoj specializované výkonnosti. Tomuto hledisku odpovídá regenerace, která je po náročném závodě nezbytnou podmínkou udržení či růstu výkonnosti, kdežto těžká fyzická dřina zapříčiněná tím, že si kamarádi udělali čas a venku je hezky, nikoliv.
Byli bychom neradi, kdyby předcházející odstavec vyzněl jako dehonestace pohybu pro radost a zdraví. Naopak, fitness je důležitou a nezbytnou součástí života současného života. Jen jsme chtěli podtrhnout fakt, že se sportovní, a tedy i cyklistický trénink a cyklistika pro radost a zdraví liší v podstatném detailu. K cyklistice pro radost stačí mít kolo a chuť někam vyrazit. K cyklistickému tréninku je potřeba ještě jedna věc navíc – cíl zlepšit svojí výkonnost (a vědomosti, jak tohoto cíle dosáhnout).
Úryvek z knihy J.Sekera, O.Vojtěchovský: Cyklistika, která vyjde v roce 2009 v nakladatelství Grada

publikováno: 30.09.2010   napsal/a: MUDr. Ondřej Vojtěchovský