Kdy začít s fotbalem a kolik vás to bude stát?

Sportvital-fotbal

Kdy začít s fotbalem?

Myslím tím v kolika letech přihlásit dítě do fotbalové přípravky. Kluby vypisují obvykle dva nábory pro děti od 5ti let. Jeden na jaře (konec března a začátek dubna) a na podzim začátkem září) ve většině klubů vypisují více termínů.

Mezi dětmi stejného věku jsou ale značné rozdíly jak fyzické tak i mentální. Rozhodnete li se přihlásit své dítě do fotbalové přípravky, zkuste si odpovědět následující otázky.
  • Je dítě schopno na tréninku vnímat informace a podřídit se někomu jinému, než vám?
  • Je schopno přijímat informace, zvládnout nácvik a udržet disciplínu ve skupině dětí?
  • Chápe alespoň rámcově pravidla sportu?
  • Máte li pochybnosti, zda dítě tyto požadavky zvládne doporučuji počkat se zápisem o půl roku.

Tip!
Přečtěte si doporučení fotbalového trenéra I.Kopeckého.


Jaké jsou kategorie ve fotbale?

Fotbal u nás má solidně vytvořený systém mládežnických soutěží. Děti začínají od 6ti let v přípravkách (mini 8, 10) a dále postupují do mladších a starších žáků a mladšího a staršího dorostu. Všechny kategorie vždy trvají 2-3 roky. Velké kluby mají „pokryté“ všechny ročníky a týmy jsou tak složené ze stejně starých dětí U-6, U-7 atd.).

Díky neustálému doplňování družstev a skautské činnosti je v nejznámějších klubech (Sparta, Slavia, Sigma Olomouc aj.) silná konkurence a soustavný boj o místo v kádru. Menší kluby nemají takový výběr dětí, proto se v týmech schází několik ročníků a tudíž je někdy pro mladší děti obtížné prorazit.

Kategorie mini hrají na zmenšené hřiště (polovina velkého) na šířku a na zmenšené brány. Menší je rovněž počet hráčů 7 v poli plus brankář. Ostatní kategorie už hrají podle standardních pravidel.

Mají li v klubu dobře zpracovanou metodiku výchovy mladých fotbalistů, tak hlavním cílem družstev v kategoriích od 6 do 13 let je důraz na zlepšování individuálního umění jednotlivců a na osvojení si potřebných herních a výchovných návyků. Ve starších kategoriích 14-19 let se zaměřují na sjednocení koncepce týmového herního výkonu v návaznosti na A tým dospělých, ale při různém rozestavení hráčů.

Jaké jsou ve fotbale soutěže?

Soutěže řízené Pražským fotbalovým svazem:

Kategorie

 

Věk

 

Soutěž

Mladší přípravka (mini 8)

do 8

přebor, 1.třída, 2. třída

Starší přípravka (mini 10)

do 10

přebor, 1.třída, 2. třída

Mladší žáci přípravka

do 11

přebor

Mladší žáci,

do 12

přebor, 1.třída, 2. třída

Starší žáci

do 14

přebor, 1.třída, 2. třída

Dorost

do 18

přebor, 1.třída, 2. třída

Na celostátní úrovni jsou soutěže řízené ČMFS ( Česko-moravský fotbalový svaz), kterých se zúčastňují naše největší kluby:

Kategorie

 

Věk

 

Soutěž

Mladší žáci

do 12

Česká liga a Moravskoslezská liga Divize I. a II.

Starší žáci

do 14

Česká liga a Moravskoslezská liga Divize I. a II.

Mladší dorost

do 16

1. liga, Česká liga a Moravskoslezská liga Divize I. a II.

Starší dorost

do 18

1. liga, Česká liga a Moravskoslezská liga Divize I. a II.

Jaké jsou náklady spojené s fotbalem?

Sportovní pomůcky.
Kopačky od 700kč až 5000kč pokud chcete mít poslední výstřelek módy.
Sálové boty pro zimní přípravu cena začíná podle značky na 700kč.
Chrániče holení nejlevnější se dají pořídit za 300kč
Brankářské rukavice cena začíná na 1000kč
Fotbalový míč cena záleží na použitém materiálu nejlevnější tréninkové míče z PVC stojí okolo 350kč, u zápasových míčů z polyuretanu cena začíná na 600kč. Pro zajímavost oficiální míč na Ligu mistrů Adidas stojí 3500kč.

Kolik vás bude stát kurzovné?

Měsíční kursovné u přípravky se pohybuje v rozpětí od 100 do 300kč, cena je mírně odlišná v každém klubu a záleží také na počtu tréninků týdně. Menší kluby mají trénink obvykle 2x týdně, ve větších klubech děti trénují 3x.
Kromě společných tréninků v klubech, můžete využít nabídku soukromých fotbalových škol, které nabízejí individuální přístup, cena hodiny tomu také odpovídá a pohybuje okolo 500 kč. Nebudu zde dělat reklamu jednotlivým školám, ale není problém vyhledat je na internetu.

Jaký je roční cyklus?

Fotbalový rok je rozdělen do čtyř období.

  • Jaro (duben-červen), k pravidelným tréninkům přibude jeden víkendový den mistrovské utkání 10-12, případně přátelská utkání.
  • Léto (červenec-srpen), ve většině klubů pro děti volné období, větší kluby se zúčastňují turnajů a pořádají soustředění. V tomto období můžete také přihlásit své dítě do některé z letních fotbalových škol, termíny a ceny lze vyhledat na internetu. Jen pro ilustraci letní škola pro brankáře Ivo Viktora, cena 2000kč, doba trvání je jeden týden a v ceně je zahrnuto ubytování a strava.
  • Podzim (září-říjen), pravidelné tréninky a o víkendu podzimní mistrovská utkání.
  • Zima (listopad-březen), pravidelné tréninky v hale (tělocvičně), o víkendech nepravidelně halové turnaje.

Odkazy
Pro zájemce zde uvádím adresy Českomoravského fotbalového svazu a Pražského FS, kde si v adresářích můžete dohledat klub nejblíže vašemu bydlišti.






publikováno: 24.10.2008   napsal/a: Mgr. Jan Taussig