Daň za chůzi po dvou

Předkové člověka chodili převážně po čtyřech. K tomu se obratně pohybovali po stromech, běhali za potravou nebo utíkali svým predátorům. Všestranný pohyb stimuloval rovnovážně všechny svalové skupiny, mezi nimiž neexistovaly prakticky žádné nerovnováhy, které trápí člověka dnešních dní.

Chůze

Život (pra)lidí i generací našich babiček byl navíc podstatně kratší. Ti se proto svých případných problémů s pohybovým aparátem ani nedožili. Porovnáme-li kostru dnešního člověka s jeho předchůdců z hlediska jejich vývoje v čase, vidíme, že starší druhy měly pro vývoj své tělesné schránky daleko více času, než my.

Obratlovci chodící po čtyřech jsou na tom daleko lépe. Váha jejich těla je rozložena rovnoměrně a jejich páteř ani velké klouby tak nejsou tolik zatěžovány.

Držte rovnováhu

Představme si tělo jako stroj s tlumiči v podobě nožní klenby, velkých kloubů a meziobratlových destiček. Trup bude roura tvořená zepředu a ze stran břišními svaly, zezadu páteří a dvěma pruhy svaloviny – vzpřimovači páteře. V jeho dutině jsou uloženy důležité orgány, které samozřejmě něco váží.

  • Víte, jaká je Vaše: Ideální váha

    Tento systém musí nést také celou horní polovinu těla, což je na bederní oblast enormní zátěž. Všechny svaly trupu ze všech stran proto musí být dostatečně zpevněné. U valné většiny lidí tomu ale tak není - páteři tak pomohou pouze vzpřimovače, zatímco ostatní svaly jsou oslabené. Na dvou ne moc silných pruzích svalstva tak visí váha od pasu nahoru, obsah břišní dutiny i poněkud spící a nepoužívané břišní svaly.

TIP: Zkuste BOSU!

BOSU (z angličtiny both sides up) v sobě pojí výhody balančních rehabilitačních pomůcek (z nichž také vzešlo) a velkých míčů. Z jedné strany je jako známý velký míč, druhá je rovná a cvičit lze jak na vypouklé, tak na rovné straně. Své si na něm najdou jak pacienti rehabilitující po úrazech, tak akrobaté, provádějící na něm nevídané kousky.

Na BOSU totiž více než na čemkoli jiném pracují především svaly posturální. To jsou hluboké svaly, zajišťující rovnováhu. Kliky, poskoky a sed-lehy na něm nechte pokročilým a zkuste se na něj pro začátek jen tak postavit (je-li vám to málo, stačí k tomu zavřít oči) - a zjistíte, že na něm vůbec nelze stát klidně.

  • Přečtěte si: Jak cvičit jógu doma

    Tělo tak neustále nalézá rovnováhu a posiluje tak polozapomenuté, leč pro nás velmi důležité svalstvo. Cvičení na BOSU u nás vedou instruktoři školení jak pro terapeutické, tak pro sportovnější využití.

Více článků najdete v rubrice: Zdraví a pohyb

 

Jak jste na tom s rovnováhou vy?

 

 

publikováno: 12.06.2018   napsal/a: Mgr. Jan Taussig