DC – prognózy se naplnily

Je dobojováno, za kratší konec tahali Švýcaři i s Federerem na soupisce. S nadsázkou lze říci, že třídenní klání rozhodl jeden jediný míček ve čtyřhře. Davis Cup je týmová soutěž a ani přítomnost současné světové jedničky nestačila k celkovému vítězství. Rozhodla vyrovnanost našich dvou nejlepších hráčů. Tipovat výsledek utkání při současné vyrovnanosti tenisu je těžké, v Davis Cupu však dost často prognózy vycházejí.

V prvé řadě domácí tým má výhodu ve volbě povrchu i prostředí ve kterém chce hrát. Čároví rozhodčí jsou rovněž domácí a převaha v hledišti je samozřejmá. Pokud jsou týmy vyrovnané tyto maličkosti hrají velkou roli. V utkání proti Švýcarům vyšly prognózy odborníků stoprocentně, i když ve čtyřhře se mnohým rosilo čelo.

Výkony našich hráčů ve dvouhře byly excelentní a důležité byly především v zápasech, kdy se od nich čekalo „povinné“ vítězství.
Výkon Berdycha s Federerem v prvních dvou setech byl na hranici jeho schopností. Věděl, že šanci má jen pokud rozhodne výměny do 2. nebo 3. míče a to byla také jeho taktika. Musel tedy hrát s velkou mírou rizika, což mu první dva sety vyjma koncovek vycházelo. Federer má zvláštní schopnost i když pokazí jeden nebo dva údery, přijít vždy s řadou tří a více vítězných bodů za sebou. Pro každého soupeře i výborně hrajícího to musí být nesmírně frustrující.

Radek Štěpánek nastupoval v těžké pozici favorita a „povinného“ bodu. Mírná nervozita byla patrná zejména v prvním setu, kdy si „vzpomněl“ na svou starou slabinu forhend ze středu dvorce a forhend, který chce zakončit. Naštěstí toho Wawrinka nedokázal využít a hrál razantní tempový tenis, který Radkovi vyhovuje. Má totiž raději, když do něho někdo „šije“, než když musí tempo tvořit sám. Velmi dobře tuto svou slabinu dokáže nahradit výborným přechodem k síti a velmi účinným prvním i druhým servisem.

Extempore se zraněním ke konci třetího setu, kulhání a následný pohyb gazely v tiebreaku bych přisoudil jeho vrozenému klaunství. Je možné, že při pokrčení kolen při nadhozu podání došlo k natažení svalu. Za jeho výkon ve všech třech dnech mu ale patří hluboká poklona.

publikováno: 02.12.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig