Anabolické steroidy

doping_ve_sportu_2

Hlavní boom dopingových látek přišel po 2. světové válce v souvislosti s rozvojem vědy, sportovní medicíny i vrcholového sportu.

Jako první masově užívané dopingové látky přišly na scénu právě anabolické steroidy (i když v 70. letech byly velmi populární i stimulační látky typu amfetaminu, koneckonců dobře známé jsou případy úmrtí cyklistů Knuda Jensena při olympijském závodě v roce 1960 a Tommy Simpsona v roce 1967 na Tour de France).

Začali to Rusové

Anabolika byla poprvé zaznamenána u ruských atletů v roce 1954 s raketovým nárůstem používání v dalších desetiletích. Aby byli američtí atleti schopni stačit ruské konkurenci, pomohl americký lékař John Ziegler po Světových hrách v Moskvě v roce 1956 vyvinout Dianabol (perorální anabolikum metandrostenolon), který se vzápětí stal velmi užívaným anabolickým steroidem mezi atlety. Ziegler svého objevu litoval celý život…

Vrcholový sport je jen špička ledovce

Již v roce 1964 bylo na Olympijských hrách v Tokiu zaznamenáno rozsáhlé zneužívání anabolik olympioniky. Jakkoli se zdá, že zneužívání anabolických steroidů je problémem pouze vrcholového sportu, není to pravda.

Například už v roce 1970 bylo prokázáno, že 2,5 % atletů na středních školách v Arizoně užívalo anabolika. Toto procento vzrostlo až na neuvěřitelných 15 % u atletů na arizonských univerzitách. Jiná, velmi podrobná studie byla publikována v USA v roce 1988.

V této práci bylo zjištěno, že anabolika užívalo 6,6 % středoškoláků, přičemž více než třetina neměla nic společného se závodním sportem. Téměř 40 % z těchto hříšníků přiznalo první kontakt s anabolickými steroidy ve věku 15 let nebo dokonce i dříve.

Většina z nich užívalo anabolika pravidelně v cyklech, téměř polovina kombinovala 2 druhy anabolik. Podobná studie byla publikovaná v americkém Arkansasu v roce 1989 a prokázala, že více než 11% středoškoláků přiznalo užívání steroidů. Prakticky totožné výsledky přinesly i práce publikované v roce 1993 v ve státe Illinois.

Anabolika užívá 1 – 3 milióny sportovců

Podle Národní univerzitní atletické asociace (National Collegiate Athletic Assciation, NCAA) užívalo anabolické steroidy 5 % všech středoškolských hráčů amerického fotbalu, 2,6% všech basketbalistů, ale i dokonce 1,5% všech středoškolských basketbalistek.

Odhaduje se, že v současnosti užívá na celém světě anabolické steroidy jeden až tři milióny sportovců, často v kombinaci se stimulanty, jinými hormony, diuretiky a dalšími látkami.

Také se uvádí, že zhruba 90 % profesionálních kulturistů a 80 % kulturistek užívá anabolika. Jen ve Spojených státech se za anabolika utratí každým rokem na černém trhu více než 100 miliónů dolarů.

Pokud jsou tyto údaje pravdivé, je ve světě sportu opravdu něco špatně.

Navazující článek: Biosyntéza anabolických steroidů