Vítězné zápasy zvyšují hladiny testosteronu

pexels-photo-598631

Testosteron, mužský pohlavní hormon, zodpovědný za anabolické účinky v lidském těle, je po desetiletí zneužíván (nebo jeho analoga či deriváty) ve vrcholovém nebo výkonnostním sportu (co je testosteron?) (více také v rubrice Doping ve sportu).

 

Málo se ovšem ví, že hladiny testosteronu v krvi jsou regulovány i jinými mechanismy. Například intenzivní silový trénink zvyšuje hladiny testosteronu v krvi až o 30%.

Podobné zvyšující účinky má i zápasení, jak zjistili američtí výzkumníci, kteří analyzovali hladiny testosteronu u zápasníků před a po zápase. Ve shodě s výše uvedeným známým faktem, že silové cvičení zvyšuje hladiny testosteronu v krvi, nebylo příliš velkým překvapením, že po zápase byly hladiny testosteronu vždy významně vyšší.

Překvapivý byl ovšem fakt, že vítězové zápasu měli nárůst testosteronu podstatně vyšší ve srovnání s poraženými. Změny v dalších stresových hormonech, jako jsou kortizol, nebo adrenalin, mezi vítězi a poraženými však nebyly nalezeny. Podle vědců tyto výsledky svědčí o úloze tzv. ¨sociální dominance¨ v regulaci hladin testosteronu.


 Zdroj: odborný časopis The Journal of Strength and Conditioning Research, leden 2011