Maskování dopingových látek

doping_ve_sportu_20

Většina antidopingových testů se provádí z moči a dopující sportovci tedy vyvíjejí všemožné snahy, jak v moči zamaskovat přítomnost dopingových látek.

 

Z těchto důvodů se podávají diuretika, tedy látky, které zvyšují tvorbu moči a nařeďují tak koncentrace látek v moči obsažených. Diuretika lze také použít ke shazování váhy u sportů, kde jsou významné váhové limity (kulturistika, box, zápas a další úpolové sporty).

Jiný způsob, jak zamaskovat přítomnost zakázaných látek v moči je přirozeně manipulace se vzorkem moči, proto je odběru moči dnes vždy přítomen dopingový komisař. Kvůli manipulaci se vzorky moči mohou být sportovci samozřejmě diskvalifikováni, nejznámější je asi případ irské plavkyně Michelle de Bruin, v jejíž moči byly objevena ohromná množství alkoholu, patrně v důsledku snahy zamaskovat dopingové látky (více v článku Plavecké dopingové skandály).

Jsou známy i jiné, téměř nepochopitelné způsoby, které se používají třeba v kulturistice. Sportovec se před odběrem vymočí, je zacévkován a do močového měchýře je mu aplikována moč od zdravého a nedopujícího člověka.
Dalším způsobem je přidávání tzv. proteáz do moči. Proteázy jsou látky, které štěpí (rozkládají) bílkoviny a snižují tak koncentrace dopingových látek bílkovinné povahy.
Jak vidno vynalézavost dopujících nezná mezí.