Dynamická jóga

Dynamické druhy jógy si vyžádala dnešní uspěchaná doba. Tyto nové odrůdy nejsou na rozdíl od tradiční jógy spjaty s duchovní filozofií a jsou více zaměřené na tělesná cvičení. Proto jsou také lépe „stravitelné“ pro širší veřejnost.

Co je dynamická jóga?

Dynamická jóga je poměrně mladým odvětvím, které se však velmi rychle rozšiřuje po celém světě. Čerpá ze základů tradiční jógy, staré několik tisíc let. Jedná se o cvičení pomalejšího charakteru, přesto však dynamičtějšího než tradiční jóga s velmi kladným přínosem pro lidský organismus. Hlavní pozornost je věnována stavu vlastního těla a pocitům při cvičení.
Dynamické druhy jógy můžeme chápat jako vytrženou menší část tradiční jógy, které nám slouží jako blahodárné tělesné cvičení. Nelze je srovnávat s původní jógou, protože zde chybí některé dechové, meditační, mentální a mnohé jiné techniky. Její účinky však mají prokazatelně kladný vliv na fyzickou kondici a celkovou relaxaci těla a mysli.

Jaké jsou cíle dynamické jógy?

Všechny nově vzniklé druhy dynamické jógy mají obdobný cíl – snaží se o harmonii těla a duše. Prostřednictvím jógových cvičení získat dobrou fyzickou kondici a tím pozitivně ovlivnit své tělesné i duševní zdraví.

Mohlo by vás také zajímat: Pozdrav slunci

Účinky dynamické jógy.

Uvádí se osm základních oblastí, které dynamické druhy jógy ovlivňují.

  • dochází k vyrovnávání svalové nerovnováhy;
  • protažením svalů se snižuje svalové napětí;
  • napomáhá tvarování problematických partií;
  • cvičení pozitivně působí na správnou funkci vnitřních orgánů;
  • aktivuje životní energie v těle;
  • odbourává fyzické a psychické bloky;
  • napomáhá uvolnění mysli a těla;
  • napomáhá poznání sebe sama.

Jak takové cvičení probíhá?

Jako základní jednotku počítáme 60 minut.
Přípravná část trvá 5 – 10 minut. Cvičení obsahuje techniky na zklidnění mysli a dechu. Používají se zejména cviky na prohloubení plného břišního dechu, na koncentraci mysli a uvědomění si svého těla. Postupně se přechází ke cvikům na uvolnění páteře a šetrné rozhýbání ztuhlých svalů.


Hlavní část trvá 40 – 45 minut. Její náplň se liší podle druhu hodiny. Každý druh dynamické jógy (viz. čl. druhy jógy), má svou osobitou strukturu a zaměření. Cviky se provádějí jednotlivě nebo jsou řazeny do jednotlivých sestav.


Závěrečná relaxace, trvající 5 – 10 minut by neměla být vynechána, je totiž nedílnou součástí hodiny. Provádí se nejčastěji vleže na zádech a měli bychom dospět k úplnému uvolnění těla a mysli.

Více článků v rubrice: Základy jógy

 

Zdroj: Fitness jóga; Klára Buzková

publikováno: 10.06.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig