Chci psát a ruka mě neposlouchá…

Potřebujete překreslit graf, dopsat článek do uzávěrky, odeslat důležitou zprávu?  Ruka ale protestuje, nechce se přizpůsobit rychlé práci a začíná stále více bolet, zkrátka stávkuje?

Bolest zad 

V průběhu stresujícího dokončování nutné práce se často přihodí, že přetížená ruka (u většiny lidí pravá) začne vypovídat poslušnost. Projevy mohou být různé: například začne brnět jeden či více prstů ruky (obvykle ukazovák, případně se přidá palec a/nebo prostředník). Nebo začne bolet zápěstí. A nebo se přidá či začne bolet předloktí. Nakonec se obtíže objeví i v rameni a při nezměněném pracovním úsilí bolest dospěje až ke krční oblasti páteře. Odtud se obvykle dále šíří mezi lopatky. A je otázkou času, kdy se nakonec proplíží i níže…

Jaké jsou příčiny bolestí?

Příčin může být mnoho, velmi často je však první chybou už špatně nastavená výška pracovní plochy a výška židle. V důsledku tyto chyby způsobí buď otlaky na předloktí, zalomení zápěstí či zdvižení ramen. Další chyby nastávají v nestejné výšce a ve špatném používání klávesnice a myši, což vede k jednostrannému zdvihu ramene a k nesymetrickému zatížení pravé a levé strany těla.

Chce to změnu

I ruka potřebuje změnu, tisíc stále stejných pohybů udolá i velké svaly zad, natož drobné svaly rukou. K okamžité úlevě velmi pomůže jednak intenzivní vytřepání, jednak uvolnění a především časté a krátké odpočinutí, nejlépe každých 10-15 minut. A co nejčastěji je třeba zařadit také jiný pohyb, drobné procvičení v jiných směrech, než byla ruka dlouhodobě zatěžována.

Nejúčinnější prevencí je úprava pracoviště a pracovních návyků doprovázená pravidelným cvičením. To většinou přinese i úlevu od akutní bolesti.

Nevíte, jak si máte opravit své pracovište? Neznáte vhodné testy ke zkontrolování stavu ruky či ke zjištění problémů? A nevíte si rady, jak ruku účinně uvolnit a procvičit?

Inspirujte se na webových stránkách www.cvikyprozdravi.cz.  Jsou zaměřené na prevenci a odstranění zdravotních problémů způsobených prací na počítači. Vhodné cviky na procvičení ruky se naučíte sami, a to rovnou u počítače. Jsou znázorněny pomocí animovaného videa, a to ve třech náhledech včetně upozornění na možné chyby v provádění. Najdete zde i hotové cvičební programy pro úlevu od nejčastějších obtíží ruky.

publikováno: 07.03.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig