Ženy a fitness - na co se zaměřit

Ženy nejsou stavěny na zvedání těžkých předmětů a používání velké síly, v průměru totiž mají 60-70% síly mužů. Paradoxně jsou však při současném způsobu života postiženy snížením svalové hmoty a síly o něco více než muži.

Ženy a fitness, jak začít

Jejich hormonální systém vylučuje méně svalo-tvorného hormonu testosteronu, svalstvo žen tak atrofuje snáze než u mužů. Na druhé straně je zajímavé zjištění, že posilující začátečnice vykazují přibližně o 10% větší přírůstky síly než jejich mužské protějšky.

Vysvětlením tohoto většího relativního přírůstku (z velmi malého základu oproti mužům) je v adaptaci ženského organizmu na zátěž. Posilování je pro ně totiž nový a neznámý podnět, na který jejich organizmus velice rád a pozitivně reaguje.

Přiměřené posilování je pro ženy velice vhodné. Na tom se shoduje většina renomovaných autorit i publikací. Ty jsou zaměřené na úzký vztah úbytku svalové síly u žen a jeho vliv na zdravotní stav.
Někteří autoři dokonce tvrdí, že ženy by měly posilovat více než muži, těm totiž více škodí svalová nerovnováha a měli by spíš uvolňovat a protahovat.
Ženy posilováním zpevní klouby, které mají u nich mnohem větší tendenci k uvolnění. To není způsobeno jen menší svalovou silou a slabšími vazy, ale také menšími kloubními jamkami u žen oproti mužům.

Liší se nějak posilování žen a mužů?

Dlouholetý školitel trenérů fitness a náš přední odborník na problematiku posilování PaedDr. Petr Tlapák říká: „Při pohledu do posilovny není rozdílu mezi cvičením žen a mužů. Používají stejné přístroje, stejné cviky a stejnou metodiku. Také zaměření na jednotlivé svalové skupiny je u začátečnic téměř stejné jako u mužů“.

Jaké svalové skupiny by měly ženy především posilovat?

Ženy by se měli ze zdravotních důvodů zaměřit na posílení zvláště těchto partií:

  • dolní část břišních svalů a dolní část svalů hýžďových (podsazení pánve)
  • dolní fixátory lopatek a vnější rotátory pažní kosti (držení a zpevnění zad a ramen)
  • vzpřimovače hrudní páteře (držení hrudníku)
  • horní vlákna prsních svalů (zpevnění spojů mezi žebry a hrudní kostí)
  • hluboké ohybače krční páteře (držení hlavy)

A co estetické dopady a tvarování problematických partií?

To ženy samozřejmě kromě zdravotních aspektů nejvíce zajímá. Podle P.Tlapáka je nutné začlenit cviky na tvarování stehen, boků, hýždí a prsou. Některé ženy dále vyžadují tvarovat ramena a paže a nevadí jim, když se svaly do jisté míry zviditelní.

Jiné zas mají obavy, aby jim svaly nenarostly. Tvrdí, že by jim nebylo příjemné, kdyby vypadaly jako kulturistky. Tato obava, však velice rychle opadá, protože záhy zjistí, že vybudovat svaly není vůbec jednoduché.

publikováno: 15.12.2008   napsal/a: Mgr. Jan Taussig