Fitness v seniorském věku

Je nám tolik let, na kolik se cítíme. Staří jsme tak, co nám dovolí naše tělesná schránka, ale také schopnost vnímat a chápat ten mumraj kolem nás. Znám třicetileté "starce" a zároveň na cyklostezkách, fitcentrech potkávám šedesátileté „mladíky“.

Fitness, senioři

Čas určitě nelze zastavit, měří všem spravedlivě a stejně. Jen k některým, díky způsobu jejich života je poněkud milosrdnější.

Nevymysleli jsme nic nového, už v antickém Řecku se učenci snažili dbát na krásu ducha a sílu těla (kalokagathia), což můžeme vystihnout českým rčením „ve zdravém těle, zdravý duch.“ Cvičení seniorů ve fitcentrech dnes není žádnou exotikou, ve Spojených státech jde doslova o masovou záležitost lidí převážně s vyšším vzděláním a s aktivním přístupem k životu.
  • Přečtěte si: Jak cvičit jógu doma

    Po dosažení padesáti let věku se nezkušeným cvičícím doporučuje opatrnější přístup, měli by mít odborné vedení a neměli by zapomínat na některé důležité zásady.

Pozor na cévní příhody!

Riziko cévních příhod narůstá s věkem. Stěny cév postupně ztrácí pružnost, zvyšováním jejich sklerotizace. To je také hlavní důvod proč se nejprve omezují a pak vyřazují cvičení hlavou dolů a nedoporučují se cvičení s nadměrnou zátěží. Nebezpečné jsou náhlé změny poloh (leh – stoj), kdy může docházet k závrati. Nedoporučují se rovněž nadměrné záklony krční páteře.

Nezapomínat na strečink.

Obecně se soudí, že rozsah pohybu po padesátce se snižuje. To platí samozřejmě jen pokud svaly, vazy a klouby pravidelně neprotahujeme. Strečink v pokročilejším věku je prospěšný, když jej provádíme ve vhodném (teplém) prostředí a šetrnějším způsobem. Vazivo již mírně ztrácí svou elasticitu, šlachy jsou tudíž křehčí a náchylnější ke zranění.

Jak často cvičit?

Pro úplného začátečníka je doporučován 1 až 2 tréninky týdně, záleží to na předešlém stupni trénovanosti a jako nejvhodnější forma se uvádí kondiční cvičení (systém celé tělo). Zkušenější a trénovanější jedinci jsou schopni absolvovat cvičení i 3 až 5krát týdně systémem dělených tréninků. Starší organizmus potřebuje delší čas na regeneraci, proto se doporučuje procvičovat téže partie maximálně 1 až 2krát týdně.

Proč ve stáří snadněji tloustneme?

Kromě již mnohokrát zmíněného faktu, že více energie přijímáme než vydáváme, jsou zde i některé fyziologické důvody. Od 20 do 80 let se sníží zhruba o třetinu produkce hormonu testosteronu a růstového hormonu. Růstový hormon podporuje oxidaci tuků a oba současně působí proti odbourávání svalových bílkovin. To je jeden z hlavních důvodů, proč se ve vyšším věku proti tukům hůře bojuje a obtížněji se buduje svalová hmota.

publikováno: 29.07.2011   napsal/a: Mgr. Jan Taussig