Kardiofitness a zdraví

Většinou to máme v sobě zakódováno. O věci se zajímáme až v době, kdy nám už teče do bot. Všichni známe návaly z finančních úřadů poslední den před vypršením lhůty k daňovému přiznání, různé nerváky na úřadech těsně před koncem nějakého termínu a stejně tak mnohdy začínáme přemýšlet o změně svého životního stylu až v době, kdy náš ošetřující lékař varovně zdvihá prst.
Některé věci nahradit jdou, život a zdraví mezi ně nepatří. Hlasy odborné veřejnosti zní téměř unisono: „Nejlepší pro naše zdraví je prevence, fyzická aktivita, zkrátka zdravý životní styl.“
Co ale dělat v případě, že patříme do skupiny, která se už potýká s nějakými zdravotními komplikacemi?

Kardiofitness a onemocnění srdce a cév.

 

Aerobní cvičení mají blahodárný vliv pro nemocné s ischemickou chorobou srdeční (ICHS). Při pravidelném fyzickém zatížení dochází ke snížení úmrtí lidí po srdečním infarktu téměř o čtvrtinu, také díky zlepšení transportu kyslíku v organizmu.
Pravidelný fyzický trénink má přímý i nepřímý vliv na kardiovaskulární systém, přičemž oba tyto vlivy zlepšují funkční kapacitu organizmu a snižují riziko srdečních komplikací. Přímé vlivy představují snížení klidové i zátěžové tepové frekvence, snižují krevní tlak a zlepšují stažlivost srdečního svalu.
Nepřímé vlivy zahrnují především snížení rizikových faktorů, posílení svalstva a určité změny životního stylu.

Kardiofitness a poruchy metabolizmu.

 

Společnost leniví a tloustne. Lidí s vyšší tělesnou hmotností stále přibývá a s tím se zároveň zvyšuje počet osob s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a poruchami metabolizmu tuků. Kondiční posilování v kombinaci s aerobní aktivitou je ideální způsob k odbourávání nadbytečného tělesného tuku. Lidé s nadváhou si mohou vybrat kardiofitness aktivity na trenažérech, které tolik nezatěžují klouby. Je nutno poznamenat, že k dostatečné a dlouhodobé redukci váhy nestačí jen fyzická aktivita, musí ji doprovázet změna ve stravovacích návycích.

Kardiofitness a pohybový aparát.

 

Chronické bolesti páteře, kloubů a dalších částí pohybového aparátu dnes trápí značnou část populace. Většina aerobních aktivit zatěžuje celý pohybový aparát a navíc využívá bohatý rejstřík cviků na rozehřátí a protažení, na posilování a udržení koordinace a rovnováhy. Kardiofitness aktivity vedené cvičitelem, nabízejí vhodná kompenzační cvičení, která eliminují jednostranné zatížení. Doporučení pro jednotlivé poruchy pohybového aparátu jsou individuální a měly by odpovídat aktuálnímu zdravotnímu stavu. Lidé, se zdravotním omezení by volbu aktivity měli vždy konzultovat s lékařem.

Vliv kardiofitness na psychiku.

 

Aerobní cvičení mají velmi cenný přínos pro duševní pohodu. Po zátěži se člověk cítí uvolněně  a lépe odolává každodennímu stresu. Při cvičení ve skupině může navázat nové sociální kontakty, které jsou pro duševní vyrovnanost nezbytné.

 

Zdroj: Kardiofitness vytrvalostní aktivity; Jitka Dýrová, Hana Lepková

publikováno: 26.06.2011   napsal/a: Mgr. Jan Taussig