Jak hodnotíme ženskou a mužskou krásu

Ideál lidské krásy se postupem času mění.  Co bylo obdivováno předešlými  generacemi,  dnes  jen těžko obstojí. Pojďme si přiblížit, jaká jsou objektivně používaná kritéria, v hodnocení lidské krásy.

 žena, krása

Tělo je naší vizitkou, vypovídá o věku, pohlaví, zdravotním stavu a mnoha dalších skutečnostech. To, jak vnímáme sami sebe, se nazývá celkové sebepojetí. Jeho součástí je vnímání našeho vlastního těla tzv. tělesné sebepojetí, které má tři základní složky – zdraví, vzhled a zdatnost. Velmi důležitou součástí sebepojetí  je spokojenost nebo nespokojenost s vlastním tělem.

Jak se hodnotí ženy?

Štíhlá a vypracovaná ženská postava je dnes spojována s elegancí, sebekontrolou, úspěchem, společenskou přitažlivostí a mládím. Na ženy je kladen velký mediální a společenský tlak, který je nutí usilovat o takovou postavu. Proto je většina z nich nespokojena se svou postavou.

Bohužel již mladé dívky na prvním stupni základní školy vnímají tento tlak z médií, propagující  extrémně štíhlý vzhled. Tomuto trendu napovídá hypotéza, že na chod modelingového a módního odvětví mají značný vliv homosexuálové, kteří výraznější ženské tvary nepreferují.

Většina dívek ve věku mezi 13 – 16 lety si připadá tlustá a jejich postava se pro ně stává jednou z nejdůležitějších starostí. Tato nespokojenost vrcholí  v období puberty, kdy se přirozeně zvyšuje podíl tuku v těle a postava se zaobluje.

V pozdějším věku mají ženy tendenci měnit svou postavu spíše držením diet než pohybovou aktivitou a jen menší část jich cvičí proto, aby si zlepšila tvar a proporce postavy.

Jak se hodnotí muži?

Podle současných estetických požadavků je ideální mužská postava štíhlá a mírně svalnatá, čímž se příliš neodlišuje od vzhledu, obdivovanému již starými Řeky. Muži většinou preferují svalnatou (mezomorfní) postavu s dobře vyvinutými svaly na hrudi, ramenou a pažích, štíhlý pas a boky. Jako problémové partie muži hodnotí na svém těle zvláště břicho, bicepsy, ramena, hrudník a svalový tonus obecně.

Na rozdíl od žen se muži snaží měnit svou postavu cvičením a pohybovou aktivitou.

Vzhled a osobní image

Vzhled má obecně větší význam pro ženy než pro muže. Společenské uznání ženy je daleko více závislé na jejím vzhledu, než u mužů. Ženy jsou také se svým tělem silněji spojeny a jsou ochotny věnovat jeho pěstění více času i peněz. S postupujícím věkem ale u obou pohlaví začíná narůstat zájem o vlastní zdraví.

Při hodnocení fyzické krásy ženy rozhoduje především postava, obličej, vyvážené držení těla a také stav a barva kůže.

V hodnocení mužské krásy má podstatný význam výška postavy. Muži menší postavy často trpí komplexy, které se pak snaží vykompenzovat svými schopnostmi, dovednostmi a svou šikovností.  Dodnes známe „napoleonský“ komplex mužů malého vzrůstu.

Dnešní ideál je muž sportovního typu, spíše vyšší než malý a štíhlý než silnější, spíše tmavovlasý než světlovlasý a ne holohlavý, protože dívky většinou dávají přednost mužům s vlasy. Dnes ale není žádným tajemstvím, že vypadávání vlasů souvisí s vyšší hladinou testosteronu (mužského pohlavního hormonu) a potenciální vyšší sexuální výkonností.

U mužů se více hodnotí celková osobnost a nedostatek fyzické krásy lze nahradit jinými přednostmi (slávou, mocí, postavením, schopnostmi nebo majetkem), prokazujícím jejich výkonnost. Dějiny slavných mužů ukazují, že mohou být i méně tělesně vzhlední, ale přesto jsou okolím obdivováni a ženami milováni.

Krása

Krása lidského těla je výsledkem jednak vrozených dispozic, a také vlivu společenských a kulturních podmínek, které určují estetické ideály a normy. Každá doba má svůj ideál krásy a zdatnosti, který sice není dosažitelný pro všechny, ale kterému se můžeme alespoň přiblížit.

Žena by měla vždy dbát o svou postavu, držení těla a pleť, protože vzniklé škody se napravují jen těžko a s přibývajícím věkem je taková náprava stále obtížnější. Mnohé ženy se domnívají, že péče o krásu znamená jen dobré nalíčení, návštěvy kosmetických a kadeřnických salónů, krémy masti, zábaly a masáže. Jiné si myslí, že vše může vyřešit plastická chirurgie, liposukce a vyhlazování vrásek.

Chirurgické zákroky a návštěva kosmetických zařízení jsou pro ně snadnější a pohodlnější cestou, než soustavné dodržování zásad zdravého způsobu života. Ani zázraky moderní medicíny nedokážou zachránit všechno. Ale především, neřeší příčiny, pouze odstraňují některé následky nedostatečné péče a nesprávné životosprávy. Proto se stávají řešením pouze dočasným a krátkodobým.

Péče o krásu je součástí tělesné kultury a patří k celkové životosprávě, která zahrnuje racionální výživu, dostatek pohybu, dostatek spánku a vyhýbání se škodlivinám a zbytečným stresům.

Půvab

Fyzická krása se úzce pojí s půvabem. K půvabu patří, ladnost pohybů, držení těla, způsob vyjadřování, pozitivní ladění, sebejistota, duševní vyspělost, vzdělanost a také způsob mimoslovní komunikace – řeč očí, barva hlasu a tón řeči, mimika obličeje, gesta a postoje.

Podstatný je také celkový duševní a tělesný soulad. Mnoho slavných žen např. zpěvaček a filmových hvězd, není fyzicky dokonalých, ale díky svému půvabu jsou pro většinu mužů mnohem atraktivnější, než mnohé královny krásy. Půvab vydrží podstatně déle než pouhá fyzická krása, a přitom ho lze prokazatelně zvýšit nebo i získat.

Tedy dámy - nemusíte být krásné, ale můžete být půvabné!


Zdroj: MVDr. Ing Miloslav Valenta; Základy výživy

publikováno: 07.05.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig