Jak o vánocích nepřibrat

Co dělat, aby kila po vánocích neletěla vzhůru? Vánoce nejsou pro sportovce jen svátky míru, lásky a pohody, ale také a především obdobím kulinářských nástrah a pokušení.

Není proto žádnou výjimkou, když se fanatický vyznavač minimálního množství podkožního tuku a maximálních výkonů na kilogram hmotnosti 23. prosince zanoří do spíže, lednice či krabic s cukrovím, aby se po Novém roce vynořil jako lojová koule plná obav z průběhu nadcházející sezóny. Zkrátka odříkaného největší krajíc.
Aby vás tento věru trudný osud nepotkal, shromáždil jsem z veřejně dostupné i okultní literatury několik osvědčených receptů:

Zlomenina dolní čelisti.

Naprosto zaručený recept! Součástí léčby je fixace horní a dolní čelisti k sobě za pomoci drátěných svorek. Doba takového léčení je 3-6 týdnů. Po tuto dobu nemůže zraněný otevřít ústa ani žvýkat a je vyživován tekutou stravou skrze plastovou kanylu – pojídání cukroví i jiných typických vánočních pochutin je tedy zcela vyloučeno. Ke zlomenině jde vcelku spolehlivě přijít pádem na obličej s rukama zabořenýma v kapsách či ve rvačce na výroční schůzi mateřského oddílu. Případná současná ztráta jednoho či několika zubů není věci na škodu – potíže s přijímáním potravy budou přetrvávat i po odstranění svorek a doba bezpečného udržení váhy se tím prodlouží. Kromě toho by vám stejně museli několik zubů vytrhnout, aby bylo kudy prostrkovat vyživovací kanylu.

Předlužte se a přestaňte splácet.

Půjčte si na nákup vánočních dárku u některé instituce, nabízející výhodné spotřebitelské půjčky až do bytu a přestaňte splácet. Je pravda, že lednice vám sice zůstane, protože patří do zákonného minima vybavení domácnosti, náhrada v exekuci odebraného vybavení bytu a oblečení vás ale bude stát takové úsilí, že vám na nějaké lukulské hody už rozhodně nezbude. Zanedbatelné není ani zvýšení kalorické spotřeby vyplývající z nutnosti zvýšit pracovní úsilí. Velmi pravděpodobně vás také po návštěvě vymahačů na dlouhou dobu přejde chuť k jídlu. Jistou nevýhodou tohoto postupu je vysoká pravděpodobnost, že vám při exekuci zabaví i sportovní výbavu a celá operace tím z velké části ztratí smysl.

  • Kompletně zpracované téma populárních diet naleznete v rubrice: Diety

Odstraňte potenciální škůdce.

Odešlete matku, tchyni a manželku již koncem listopadu na měsíční dovolenou k moři. Tím jim zabráníte ve vaření, pečení a smažení vánočního pohoštění a měsíc trvající monotónní dieta z rohlíků a salámu z papíru vás zaručeně přivede k nechutenství. Při vhodné volbě destinace lze tuto metodu výhodně spojit s předcházející metodou zadlužovací.

Otrava alkoholem.

O Štědrém dnu se opijte do bezvědomí. Využijte k tomu nějaké veřejné zařízení a konzumujte přednostně ty druhy nápojů, které vám obvykle působí zažívací obtíže a bolesti hlavy. Nebojte se aplikovat nekonvenční či dokonce nedoporučované kombinace – pivo s vínem, víno s kořalkou, pivo se sektem a nebo nejlépe všechno dohromady. Není nutné požívat příliš kvalitní suroviny – kvalita zcela zbytečně zvyšuje náklady a snižuje či oddaluje žádoucí efekt. Cestou z restauračního zařízení kácejte popelnice, šplhejte na pouliční osvětlení a vůbec čiňte co největší pozdvižení – na záchytce vám rozhodně kapra neosmaží. Vhodnou alternativou pro ty, kdo se bojí případné škody na majetku spoluobčanů či obce je usnutí v prostředku hromadné dopravy a jeho znečištění libovolnou kombinací tělesných výmětů. Velkou výhodou popsané metody je kromě překlenutí kritického Štědrého večera i následný několikadenní mrákotný stav, zabraňující vám při pečlivém a důsledném provedení úvodní seance v přejídání až do Štěpána. Obzvlášť svědomití sportovci mohou ještě v restauračním objektu vyvolat rvačku a spojit otravu alkoholem se zlomeninou čelisti.

Hospitalizace.

Předstírejte náhlou příhodu břišní. I v případě nepříliš přesvědčivého hereckého výkonu a z něj plynoucího konzervativního způsobu léčby vám bude nejméně po dobu tří dnů servírována strava s minimální výživnou i požitkovou hodnotou. Lepší herce – doporučuji nastudovat si roli z učebnice chirurgie – odmění po úspěšné operaci několikadenní lačnění následované stejnou dietou jako v případě předstírání léčeného konzervativně. Předstírači s konzervativní terapií se domů vrátí po třech až čtyřech dnech, předstírači s operací nejdříve po týdnu. Chcete li si dietu a pobyt po operaci ještě prodloužit, zapírejte návštěvy toalety a simulujte tak poruchu pasáže.

Pokud jste si některou z uvedených metod vybrali, přeji vám mnoho úspěchů a bohaté zážitky. A vám všem ostatním, kteří jste správně a rozumně usoudili, že se s nějakým tím novým gramem izolace nějak vyrovnáte a do sezóny beze smutku zase rozloučíte, přeji o Vánocích světlo v duši, mír v srdci a především příjemné teplíčko v žaludku!

publikováno: 20.12.2010   napsal/a: MUDr. Ondřej Vojtěchovský