Jak obelstít dopingové komisaře!

Svět dopingu je světem lží, polopravd a mnohdy až trapných výmluv. Sportovci se mnohdy uchylují k velmi kuriózním vysvětlením.

Doping

Žebříček neuvěřitelných výmluv vede americký cyklista Tyler Hamilton, který byl usvědčen na Vueltě 2004 z krevního dopingu. „Cizí buňky v mé krvi pocházejí z mého bratra – dvojčete, který zemřel ještě před mým narozením,“ prohlásil bez mrknutí oka. Velmi často se zakázané prostředky objeví v nápojích sportovců díky třetí – neznámé osobě.„Někdo mi to nasypal do ovocné šťávy,“ tvrdila čecho-švýcarka Martina Hingisová po zveřejnění pozitivního testu na kokain. Imaginární „někdo“ dostává jasnější kontury v amfetaminovém případu německého cyklisty Jana Ulricha:„Na diskotéce mi strčili do ruky dvě pilulky. Nevím, co to bylo, ale díky své naivitě jsem je spolkl.“

Kokainové bonbóny

Bonbóny kontaminované kokainem poslala matka z Peru italskému cyklistovi Gilbertu Simonimu. Když byl přistižen podruhé, tvrdil, že na vině je čaj od tety. Britský sprinter Lindford Christie se údajně přejedl avokádem, když neprošel dopingovou kontrolou. V jeho těle byla nalezena zakázaná látka Nandrolon. Podle naměřených hodnot by ale musel sníst této zeleniny nejméně tunu.

Jeho krajan, bobista Lenny Paul zase před závody snědl špagety s hovězím masem prošpikovaným hormony. Jeho výmluva mu vyšla a nebyl potrestán. Na manželčiny narozeniny doplatil americký sprinter Denis Mitchell. „Zasloužila si něco mimořádného. Vypil jsem pět piv a čtyřikrát jsme se milovali,“ vzpomínal na noc, po které mu naměřili zvýšenou hladinu testosteronu. Příliš velké množství vypité Whisky, tentokrát bez sexu, způsobilo prý podobné potíže americkému cyklistovi Floydovi Landisovi.

Pasta na zuby s nandrolonem

Pečlivě si určitě vybírá zubní pastu olympijský vítěz v běhu na 5000 m z Barcelony 1992 Dieter Baumann. Na dopingovou kontrolu se v roce 1999 sice dostavil s lesknoucím chrupem, ale úsměv na tváři mu zmrznul po oznámení pozitivního testu na nandrolon. Na vině byla pasta a neznámý pachatel, který mu ji obohatil o zakázaný prostředek. Následné policejní vyšetřování nic neprokázalo.

Při kontrole manželky, cyklisty Raimondase Rumsase  se celníci nestačili divit nad obsahem autolekárničky. Množství medikamentů, obsahující zakázané substance nebyli podle jejich slov určeny pro manžela sportovce, ale těžce nemocnou tchýni. Jeho kolega Frank Vandenbrouke má vždy po ruce léky pro svého psa astmatika. Andreas Kappes prý snědl omylem léky své těhotné manželky a v případě Christiana Henna zaúřadovala tchýně.

Jí doporučený čaj na zvýšení potence měl možná pozitivní účinek, bohužel ale rovněž v případě dopingového testu. Maminčin inhalátor explodoval v batohu cyklistky na horském kole Ivonny Kraftové. „Ze strachu jsem vykřikla a asi neúmyslně něco vdýchla,“ trvala na své nevině v roce 2007 po usvědčení z užití fenoterolu. Neustále s sebou nosil léky obsahující zakázané substance, italský cyklista Dario Frigo, který skončil druhý na Giro d´Italia 2001. „Je to moje slabost, nikdy jsem je ale neužil,“ tvrdil policii po jedné noční razii. 

Zdroj: TASR

publikováno: 14.12.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig