Jaké je tajemství dlouhověkosti? Tři prameny

Na světě je mnoho kultur. Každá si schraňuje své poklady a moudra získaná od dávných předků. Tři prameny je soubor doporučení, cviků a dechových cvičení, které dokážou harmonizovat tělo i ducha. V dnešní hektické době se všichni snažíme odolávat stresu a nemocem, které na nás všude číhají.

Pokud nebudeme v rovnováze, nedokážeme těmto vnějším podnětům úspěšně vzdorovat. Tři prameny pracují se třemi úrovněmi lidského těla, s fyzickou, energetickou a mentální. Pokud jsou tyto tři úrovně v rovnováze, jsme šťastní a zdraví.

Tři prameny

Východní filozofie

Filozofie východu vychází z toho, že člověk není jen fyzické tělo, ale skládá se z více složek, které lidskou bytost tvoří. Jsou to fyzické tělo; vitální energie (chi, prána); mysl; duchovní srdce a duše. Na rozdíl od západního přístupu ke cvičení, cvičební systémy tří pramenů harmonicky ovlivňují všechny zmíněné složky našeho těla.

První pramen

První pramen by se dal shrnout příslovím sportem ku zdraví. Běhejte, plavte, skákejte. Posílíte tak fyzickou úroveň, tedy vaše tělo.

Druhý pramen

Druhý pramen nejlépe vystihuje rčení ve zdravém těle, zdravý duch. Tento pramen, pracuje s energetickou úrovní člověka, tzv. chi. Energie chi je hybnou silou spojenou se vznikem života. V lidském těle slouží k vyživování, ochraně a transformaci.

V Indii se nazývá prána. Západní civilizace ji nazývá životní energií. Chi proudí celým tělem. Systém cvičení, které jsou součástí tří pramenů, dokážou podpořit tok chi v těle.

Třetí pramen

Třetí pramen pracuje s mentální úrovní člověka. V dnešní době shonu a stresu nedokážeme vypnout mozek ani na dovolené. Myšlenky si zkrátka vozíme všude s sebou. Existuje však způsob, který naše myšlenky dokáže odehnat.

Tím způsobem je meditace a dechová cvičení. Pomocí meditace dokážeme utišit naše myšlenky. Pokud budete dělat dechová a meditační cvičení alespoň jednou denně, zažijete opravdové bezstarostné prázdniny i u vás doma.

Systémy cvičení Tří pramenů

Tato cvičení jsou jednoduchá a zároveň účinná. Pracují na všech úrovních našeho těla. Bez nadsázky se dá říci, že dokážou prodloužit život.

Jóga

Hathajóga je jedinečná v tom, že každé cvičení je prováděno vědomě s koncentrací na dech a energii. Člověk se snaží cítit veškerou činnost v těle. Pokročilí jogíni jsou schopni kontrolovat sympatický nervový systém a všechny jeho orgány, jejichž činnost jinak není závislá na naší vůli.

To má tu nedocenitelnou výhodu, že můžeme zabránit jakékoliv dysfunkci a uchránit tělo před nemocemi, které z nich vznikají. 

Pět Tibeťanů 

Jedná se o jogínský systém jednoduchých, časově i fyzicky nenáročných, ale velmi účinných cviků, které pocházejí z tibetského kláštera v pohoří Himálaje. Pravidelné cvičení Pěti Tibeťanů podstatně zvyšuje odolnost těla i množství vaší energie.

Odstraňuje psychické i svalové napětí, oživuje naše smysly, zlepšuje dýchání a trávení, blahodárně působí na oběhovou soustavu, navozuje klid a celkovou pohodu a tím i prodlužuje délku života

Chi Kung

Je praktický systém cvičení, který zvyšuje fyzickou a vitální energii, uvolňuje stres, zlepšuje zdraví a schopnost organismu se samo-uzdravovat. Uvolňuje blokace na energetické a fyzické úrovni, pomáhá léčit chronické nemoci, předchází nemocem, učí vnímat své tělo a zvyšuje mentální sílu.

Dechová a meditační cvičení

Tato cvičení se zaměřují na správný způsob dýchání, přesněji na hluboký nádech a výdech. Možná vás překvapí, že většina lidí nedýchá správně, tedy že dýchá mělce. Nedostatek kyslíku má za následek ochabnutí plic, podrážděnost a spoustu dalších problémů.

Meditačními cvičeními dokážeme zklidnit svou mysl a najít harmonii v této uspěchané době.

Sada cvičení pro dlouhověkost 

Cviky odhalují skryté slabiny či dysfunkce. Pokud například pociťujete při provádění cviku lehkou bolest nebo napětí v části těla, která vám doposud připadala funkčně normální, je to velmi pravděpodobně známka toho, že s ní není něco v pořádku.

Cvičení poukazuje na již přítomný problém a včas upozorňuje na poruchu, jež by zůstala skryta a projevila se pak již v pokročilém stádiu.

Zdraví máte pevně ve svých rukou. Nebojte se za sebe převzít zodpovědnost a zbavit se jednou provždy zbytečných nemocí, které vás trápí. Je to jednoduché. Návod tu je, teď je řada na vás.

„Stáváš se tím, co praktikuješ. Praktikuj utrpení a sám budeš trpět. Praktikuj, jak se stát zdravým, a staneš se zdravým. Praktikuj lásku a soucit a staneš se milujícím a soucitným“. Liou Chung-ťie

Více informací o těchto cvičeních včetně praktických kurzů najdete na: dlouhovekost3prameny.cz

publikováno: 01.03.2016   napsal/a: Mgr. Jan Taussig