Jógová terapie

Koncept jógové terapie je tak starý jako učení o józe samé. Základní principy jógy a jógové terapie jsou stejné, liší se však ve způsobu uplatnění. Uplatnění jógy v terapii bylo uznávané všemi mudrci zabývající se ajurvédou. Jóga

Ajurvéda se nazabývá myslí zvlášť, nýbrž přejala koncept propojení těla a ducha z jógy. Jóga v ajurvédě zaujímá roli swasth vrita (zachování zdraví). Bez jógy není ajurvéda kompletní.

Nekontrolovatelné množství myšlenek

Mudrc Vasistha vysvětluje velice jednoduše a jasně pojmy jako distres, nemoc, psychosomatická onemocnění apod. ve svém spisu Yoga Vasistha. Přestože moderní lékařství souhlasí s tím, že původní příčina mnohých nemocí je stres v mysli, není moderní společnost schopna se s psychosomatickými onemocněními vypořádat. Má to jeden důvod, a to že se moderní lékařství nezabývá konceptem vitální energie, prány, a tím nemůže porozumět propojení těla a mysli. Prána je most spojující tělo a mysl. Jakákoli nerovnováha na pránické úrovni se může negativně projevit jak v těle tak i v mysli. Silná a vyrovnaná prána posiluje imunitní systém. Mysl je rozdělena do dvou částí podle vlastností. Nerovnováha mezi těmito dvěma částmi zapříčiňuje distres v mysli. Definice pocházehící z Yoga Vasistha zní: ¨Aadhi (distres) je extrémně urychlený stav mysli¨. To znamená, že má člověk nekontrolovatelné množství myšlenek v hlavě. Tento stav nastává z důvodu slabé Vijnanamaya kóši (moudrostní část mysli).

Mohlo by vás také zajímat: Pozdrav slunci

Pět částí lidské existence

Aby mohla být psychosomatická onemocnění výléčena úplně, je třeba se zabývat všemi úrovněmi lidské existence (Panča kóša tattwa). Těchto pět částí lidské existence je popsáno ve spise Taittiriya Upanishad. Jógová terapie se zabývá všemi pěti ¨plášti¨, aby měla léčba dlouhodobý účinek. Tento druh terapie se nazývá celistvou terapií. Jógová terapie je účinnou metodou při léčbě všech nemocí, v které se kombinují různé techniky z jógy jako asány, pranajáma, kríja a meditace s koncepty z různých spisů.

Nemocní lidé mají problémy cvičit jógové techniky jako asány nebo meditaci. Jógová terapie tedy nabízí vhodnou alternativu v podobě zvláštních technik. Například cvičení jako prána relaxace, mantra relaxace a kruhová relaxace poskytují pacientům s rakovinou, roztroušenou sklerózou a svalovou dystrofií velkou úlevu tam, kde moderní lékařství nic nezmůže. Jógová terapie je účinná při léčbě jak psychosomatických onemocnění tak i v případě pooperační rehabilitace.

V průběhu terapie pacient porozumí tomu, jak spolu různé úrovně naší existence souvisí a naučí se žít moudře a šťastně. Jógová terapie klade důraz na roli ¨skutečného vědění¨ (moudrost v češtině a vijnana v sanskritu) jak v terapii samé tak i v každodenním životě. Jógová terapie představuje ideální kombinaci teorie s praxí, která je užitečná pro náš každodenní život. To v souhrnu znamená, že jógu je možné interpretovat dvěma způsoby: jóga s cílem sebe uskutečnění a jóga pro každodenní život (jógová terapie/individuální jóga).

 Více článků v rubrice: Základy jógy


Zdroj: Yogapoint.cz

publikováno: 20.12.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig