Proč je důležité znát svou energetickou bilanci?

Chcete-li porozumět, jak funguje snižování tělesné hmotnosti nebo naopak, co způsobuje nadváhu či obezitu, je důležité znát pojem energetická bilance.

Energetická bilance

 

Energetická bilance popisuje bilanci mezi energetickým příjmem a jejím výdejem. Tedy rovnováhu mezi energií ze stravy přijatou ve formě makronutrientů (sacharidy, tuky a bílkoviny) a energií vydanou (například pohybem, bazálním metabolismem atd.).

Pokud energie přijatá stravou převyšuje energetický výdej, hovoříme o pozitivní energetické bilanci, během níž dochází k ukládání energie ve formě tělesného tuku.

Pokud naopak energetický výdej převyšuje energetický příjem, hovoříme o negativní energetické bilanci. Energie je tedy aktivně využívávána a k jejímu ukládání tudíž nedochází.

Proč se zajímat o energetickou bilanci?

Pokud je vaším cílem snížit tělesnou hmotnost, je třeba přivést organismus do stavu negativní energetické bilance. V opačném případě (chcete-li přibrat), musíte nastolit energetickou bilanci pozitivní. Samozřejmě v obou případech máte dvě možnosti.

V případě pozitivní energetické bilance, můžete buď ležet na gauči a jíst anebo cvičit a hodně jíst. Je samozřejmě lepší, zvolit možnost číslo dvě, v jejímž případě budete při správně sestaveném dietním plánu nabírat zejména svalovou hmotu. V prvním případě byste přibrali pouze tukovou tkáň.

V rámci negativní energetické bilance si můžete vybrat možnost – skoro nejíst a válet se na gauči anebo možnost –  jíst stejně a přidat pohybovou aktivitu, tedy zvýšit výdej. Opět doufám, že byste zvolili druhou možnost. Neboť v prvním případě byste docílili jen zpomalení bazálního metabolismu a úbytku svalové hmoty. Naopak druhý případ, při dobře sestaveném dietním režimu, nabízí zachování svalové hmoty a ztrátu tukové tkáně.

Jakou roli to hraje v dietních opatřeních?

Přístupů, jak snižovat svou váhu je celá řada, od těch které mají racionální jádro a jsou dlouhodobě udržitelné, souhrně je můžeme nazvat vyváženými dietami až po různé extrémní přístupy. Jejich principy se stále opakují, mění se jen jejich názvy a marketingový potenciál.

Důvodem ke snížení váhy využitím energetických zdrojů ze zásobního tuku je vždy dlouhodobé udržování organizmu v negativní energetické bilanci, ač se nám výrobci a prodejci různých doplňků a revolučních postupů snaží namluvit, že to není důležité.

Možností jak sledovat svůj příjem a výdej existuje dnes velké množství. Můžete třeba vyzkoušet aplikaci na sledování příjmu a výdeje Sportvital-Nutrition. Budete li chtít přesnější monitoring energetického výdeje, na trhu je dnes k dispozici mnoho možností od pásků na zápěstí, po sofistikované sporttestery, vyhodnocující velké množství informací.

Jakým způsobem to vše skloubit a zařadit do běžného života, tak aby to přinášelo kýžené výsledky vám můžeme poradit.

 

Objednejte se do naší poradny

 

Poradna Sportvital

 

publikováno: 28.02.2018   napsal/a: Mgr.Pavlína Kosečková