Kdo skáče nejvýše?

Vertical JumpVýška výskoku s odrazem z obou nohou (vertical jump) je velmi žádaným zbožím v mnoha sportech, namátkou ve volejbale, basketbale, házené a mnoha dalších.

Test měří explozivně – silové schopnosti dolních končetin. Není závislý na výšce testovaného, ale zaměřuje se jen na to, jak vysoko jsme schopni se odlepit odrazem snožmo od země.
Ve výšce výskoku se neevidují oficiální světové rekordy, jsou dostupné pouze výsledky z různých exhibic, popřípadě mimořádné výkony sportovců dosažené ve speciálních testech.
Nejlepších výkonů dosahují hráči basketbalu, předvádějící v exhibicích smečování míče po výskoku do koše tzv. „dunking“.
Nejlepší výkon z této skupiny „dunkerů“ byl naměřen u Kadoura Zianiho měřícího pouhých 177 centimetrů, který vyskočil neskutečných 152 centimetrů. Basketbalista Globetrotters Michael Wilson kromě skvělého výskoku (139 cm) navíc drží světový rekord ve vzdálenosti odkud zasmečoval míč do koše (3,65 cm). V tabulce sportovců nalezneme i jedno zářivé jméno, bývalé basketbalové superstar Michaela Jordana, který při testech dosáhl výskoku 122 centimetrů. Z jiných sportů jsou pozoruhodné výkony hráče amerického fotbalu Randy Mosse (129 cm) a kubánského reprezentanta ve volejbale Leonela Marshalla. Zde se můžete podívat na výskoky Marshalla při smečování ve hře.
Test je velice jednoduchý a můžete si jej v domácích podmínkách vyzkoušet.

Tabulka rekordů výšky výskoku.


Sportovec

Sport Odraz do výšky
Kadour Ziani Slamnation 152 cm
Reggie Thompson Jumpsoles 142 cm
Michael Wilson Globetrotters 139 cm
Randy Moss NFL 129 cm
Henry Bekkering Basketbal 127 cm +
Leonel Marshall Volejbal 127 cm
Jameel Pugh Basketbal 127 cm
Michael Jordan NBA 122 cm
Ronnie Fields CBA 122 cm
Spudd Webb NBA 116 cm


publikováno: 20.10.2009   napsal/a: Mgr. Jan Taussig