Kteří sportovci mají nejlepší kondici?

SquashTo je otázka, kterou si občas pokládají sportovní odborníci i laikové. Jaké sportovní disciplíny „vyrábějí“ jedince, které můžeme považovat za všeobecně nejlépe kondičně připravené.

Je to srovnávání jen těžko porovnatelných veličin, přesto se podobná porovnání čas od času objevují.
Americký časopis Forbes magazíne, známý spíše podle žebříčků světových boháčů, oslovil odborníky v oblasti fitness a požádal je aby vytvořili pořadí sportů, jakousi bodovou škálu v následujících oblastech. Kardiovaskulární výkonnost, silové parametry, silová vytrvalost a pružnost, energetická náročnost sportu a riziko zranění. Bodová škála pro sledované parametry má od jednoho až po pět bodů.
Nejvíce bodů získal poměrně překvapivě squash. V kardiovaskulární výkonnosti získal 4,5 bodů, 3 body za svalovou sílu, 5 bodů v silové vytrvalosti, 3 body v pružnosti, 5 bodů za energetickou náročnost sportu za 30 minut a 2 body v hodnocení zdravotního rizika. Celkové skóre squashe bylo 22,5 bodu.
Další sporty v pořadí byly uvedeny veslování a skalní lezení shodně s 22 body. Plavání, běh na lyžích a basketbal se umístily s 21 body v těsném závěsu.

Parametrem se značnou výpovědní hodnotou o funkčích schopnostech sportovce je jeho maximální spotřeba kyslíku (VO2 max.). Pořadí sportů podle maximální spotřeby kyslíku naleznete v tomto článku.
Podobné žebříčky je vždy nutno brát s rezervou, srovnávání sportovních disciplín je velmi nesnadné, nicméně určitý rámcový náhled na jednotlivé sporty nám podobné průzkumy mohou dát.

publikováno: 17.07.2009   napsal/a: Mgr. Jan Taussig