Masáže

Masáže jsou starou a stále velmi populární zdravotní i rehabilitační metodou. Přiblížíme vám, jaké jsou druhy masáží, co by měl splňovat masér a jak vám může masáž pomoci.

Masáže

Co jsou to masáže a čím se liší od fyzioterapie?

Masáž je terapie, kterou se mohou aplikováním tlaku na svaly a tkáně zmírňovat bolesti a stres, zlepšovat krevní oběh a uvolňovat napětí. Je to metoda využívaná k uvolnění, rehabilitaci a regeneraci těla i ducha. Je bezpochyby nejstarší formou terapie, její původ se dá vystopovat už ve vyspělých civilizacích starého Egypta. Účinek bývá zpravidla jen dočasný, proto se indikuje pouze jako pří­prava pro jiné, specifičtější a účinnější metody léčení. Nikoliv jako hlavní způsob léčení u funkčních poruch pohybové soustavy.

Druhy masáží

Existuje přes 100 různých druhů masáží vycházejících z různých kulturních základů. Jednotlivé druhy masáží se vzájemně prolínají a mnoho technik je označováno za originální, svébytnou metodu pouze z komerčních důvodů.

Kdo je masér?

Masér může být absolventem rekvalifikačního masérského kurzu, jedná se o základní rekvalifikační masérský kurz „Masér pro sportovní a rekondiční masáže mimo oblast zdravotnictví“. Je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Po úspěšném složení závěrečné zkoušky získá absolvent osvědčení, na jehož základě může požádat o vydání živnostenského listu „Masérské, rekondiční a regenerační služby“. Masérský kurz se skládá z teoretické a praktické části, které dohromady tvoří okolo 150 vyučovacích hodin.

DOPORUČENÍ

Pokud chcete dopřát vašemu tělu odpočinek, příjemný relax, zapomenout alespoň na chvíli na každodenní stres, únavu, uvolnit se, načerpat energii určitě vám doporučuji masáž. Nabídka je široká od klasické masáže, aromaterapeutické masáže, sportovní masáže, Dornovy metody, lymfatické masáže i proticelulitidové masáže, horkých kamenů, havajské, medové, masáže těhotných, čínské ...

Pokud se již vaše tělo hlásí o pozornost akutní nebo chronickou bolestí, migrenózními stavy, pocity nestability, omezenou hybností a dalšími známkami funkční patologie je na místě vyhledat odbornou pomoc lékaře nebo fyzioterapeuta.

Pokud si uvědomujete, že váš životní styl není úplně v pořádku (sedavé zaměstnání, práce s PC, dlouhé jízdy v autě a poté ne zcela vhodná kompenzace ve formě  nárazové, intenzivní sportovní aktivity), je taktéž na místě vyhledat odbornou pomoc lékaře nebo fyzioterapeuta a věnovat se prevenci a vhodné kompenzaci vzhledem k zatížení vašeho pohybového aparátu (škola zad – úprava pracovního prostředí, vhodný sed atd.).

Pokud jste zaznamenali u svého potomka (i u novorozeněte) špatné držení těla a na vaše naléhání: „Narovnej se!“ a pošťuchování do zad nereaguje, jak byste si představovali, je také na místě vyhledat lékaře nebo fyzioterapeuta.

publikováno: 12.12.2010   napsal/a: Mgr. Petra Sodomková