Prožijte léto bez bolavých nohou

Máte často nateklé a bolavé nohy? Není divu, nohy jsou totiž nejvíce namáhavou končetinou v našem těle. Průměrný člověk obejde během svého života dvakrát zeměkouli. Měli byste se proto o své nohy naučit dobře starat. Navíc v létě mají dolní končetiny tendenci více otékat. Poradíme vám, jak efektivně zmírnit nepříjemné bolesti a únavu chodidel.

Správné obutí je základ

Jednou z nejčastějších příčin bolavých nohou je špatná obuv. V botách jsme většinu dne a měly by nám tedy dokonale padnout. „Obuv si zkoušejte nejlépe ve stoje v odpoledních hodinách, kdy je noha trochu unavenější.

Pro celodenní pohodlné nošení by boty měly mít pevný a zvýšený opatek a neměly by mít vyšší podpatek než 4 centimetry,“ říká Veronika Sajdoková ze společnosti CCC. „Pozor si dávejte také na baleríny, které se na první pohled zdají pohodlné.

 Zdravé nohy

Při dlouhodobém nošení mají ale špatný vliv na klenbu nohy a na špatné držení těla. To samé platí i u populárních žabek,“ říká Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Na dlouhodobé nošení nejsou vhodné ani příliš špičaté boty, které nutí tělo se naklánět dopředu a veškerá váha tak spočívá na palci u nohy.

To pak zapříčiňuje jeho bolestivé vybočení. Malý tip: Máte-li bolavé a unavené nohy po celém dni, tak rychlý a účinný tip je zvednout je vzhůru a opřít si je o zeď nebo položit na stůl. Otok pak rychleji mizí.

Zkuste chodit naboso

V létě se naučte občas chodit naboso. Chodidla se během chůze dotýkají nerovnosti země a tím se zároveň masírují a aktivují svaly, které v obuvi nepoužíváme.  První pomoc na unavené a oteklé nohy je také vhodná koupel.

V tomto případě platí pořekadlo: sůl nad zlato, protože sůl udělá s unavenými končetinami hotové zázraky. Vezměte ve spíži kilo kuchyňské soli. Tu rozpusťte ve vodě, do které ponoříte chodidla. Sůl dopřeje nohám opravdovou úlevu. Dobré účinky má také koupel z odvaru kaštanů, která dodá chodidlům pocit lehkosti a zlepšuje krevní oběh.  

Účinnou prevencí proti bolestem nohou je pravidelná chůze v kvalitních botách. Dobrý cvik na procvičení prstů a svalstva je sbírat nohou ze země předměty jako jsou tužka a pero. Na procvičení plosek nohou je dobré stoupat na gelový míček.

Pravidelná péče o často opomíjenou část našeho těla se určitě vyplatí.

publikováno: 29.06.2015   napsal/a: Mgr. Jan Taussig