MANA jako plnohodnotná náhrada stravy - sci-fi nebo realita?

Pokud máte rádi sci-fi, pak se vám při čtení následujícího příspěvku určitě vybaví scéna z filmu Matrix, kde postavy debatují nad snídaní šampionů, podivnou směsí bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Přesně tak vypadá MANA: koktejl z prášku, oleje a vody české výroby, který můžete pít k snídani, obědu i večeři. Máte si ho taky umíchat a zařadit tuto potravinu budoucnosti do svého jídelníčku?

MANA 

Výrobce představuje MANU jako nutričně vyvážené jídlo, vhodné pro každého zdravého dospělého jedince. Radí nahradit MANOU jedno či dvě jídla denně, nebo dokonce celý stravovací režim. Jedna porce MANY představuje plnohodnotné jídlo, nikoli dietní prostředek. Dávkování lze však dle konkrétních potřeb a cílů jedince, například ke snížení hmotnosti, upravit.

MANA je tedy vhodná pro vegetariány/vegany a osoby s laktózovou intolerancí. Neobsahuje totiž laktózu, ani žádné složky živočišného původu. Je vyrobena z přírodních surovin jako jsou vláknina z ovsa, nebo kvalitní bílkoviny, zastoupené sójou. Díky obsahu 20 g bílkovin na jednu porci je MANA také řazena mezi potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Účinky MANY na lidské zdraví jsou sledovány lékaři a odborníky z oboru biochemie.

Co na tento produkt ale říkáme my, odborníci na výživu, nutriční terapeuti?

Jídlo a vše s ním spojené hraje v životě velice důležitou roli, mnohdy větší, než si sami připouštíme.

Na stravu by se nemělo nahlížet pouze jako na zdroj energie a různých živin, ale také z hlediska společensko-kulturního. Každý národ se chlubí odlišnou kuchyní – výběrem potravin, způsobem přípravy pokrmů a pravidly stolování. Samotný proces konzumace stravy má vliv také na psychickou pohodu.

Nakupování potravin, příprava pokrmů či návštěva restaurace jsou způsoby, jak trávit čas s rodinou či přáteli.

Správná strava by měla být pestrá, čím pestřejší strava je, tím širší spektrum vitaminů, minerálních látek a dalších živin našemu tělu dodáváme. Co se MANY týče, mluvíme spíše o monotónnosti nikoli však o pestrosti. Vzhledem k jednostrannému původu obsažených složek se také můžeme obávat, zda MANA není na některé látky deficitní.

O dlouhodobých účincích MANY na lidské zdraví zatím není nic známo. Obecně je ale známo, že tekutá strava ve srovnání s tuhou má řadu nevýhod – menší sytící efekt, který může vést k ještě větší konzumaci potravin a následně k přibírání hmotnosti; nedostatek žvýkání, jehož následkem může být ochabnutí žvýkacích svalů a nedostatečná stimulace střevní peristaltiky.

Další problém, který může nastat při konzumaci stále stejného pokrmu je stále stejná chuť. Tu lze dle doporučení měnit přidáním ovoce případně kakaa, skořice či jiných ochucovadel. Tím se však vytrácí jednoduchost přípravy pokrmu, jež je jednou z charakteristik produktu.

MANA je časově nenáročné jídlo, a právě proto bych ji doporučila pracujícím lidem, kterým vzhledem k časovému vytížení nezbývá čas na přípravu kvalitního jídla nebo na jeho samotnou konzumaci (lékaři, kadeřnice, řidiči dopravních prostředků aj.).

MANU bych také doporučila vrcholovým sportovcům, jejichž energetická potřeba mnohonásobně převyšuje potřebu běžných jedinců, dále pro lidi, kteří mají problémy s rozkousáním, například při zranění dutiny ústní, nebo také pro seniory jejichž strava bývá často energeticky chudá a nutričně nevyvážená.

MANU mohu doporučit jako součást pestré stravy, nikoli však jako její plnohodnotnou náhradu.

publikováno: 13.09.2018   napsal/a: Mgr.Pavlína Kosečková