Cyklistikou ke zdraví a kondici

Podobně jako chůze, je i cyklistika velmi pohodovou pohybovou aktivitou. Může mít i praktický význam, na kole se toho dá spoustu i vyřídit, někteří mohou do práce i jezdit.

Cyklistika

Vím, že je to pro mnohé považováno za vyloučené, ale v některých zemích západní Evropy jezdí velké procento lidí do práce na kole, bez ohledu na počasí. Pokud by i u nás dostala městská cyklistika zelenou, což ovšem obnáší vybudování mnoha set kilometrů cyklostezek, aby se člověk nemusel bát o svůj život mezi bezohlednými řidiči aut, bylo by to jen dobře. Navíc jízda na kole je mnohdy i rychlejší než jízda autem, uvědomíme-li si věčné zácpy ve velkých městech.

Jízda na kole je navíc typickou aerobní pohybovou aktivitou, kterou může dělat prakticky kdokoli bez ohledu na váhu. Existují cílené studie potvrzující, že jízda na kole snižuje riziko nemocí srdce a cév, vysokého krevního tlaku, obezity a cukrovky. Podle jiné studie vede pravidelné ježdění na kole u člověka, který byl doposud fyzicky nečinný, ke snížení rizika náhlého úmrtí o celých 22%.

Jízda na kole je také poměrně energeticky náročná, což znamená, že pomáhá spalovat nadbytečnou energii uloženou v tukové tkáni. Velmi hrubě odhadnuto může člověk v závislosti na své váze a intenzitě šlapání na kole spálit i více než 2000 kJ za hodinu. Dá se také modelově vypočítat, že pokud bude člověk pravidelně jezdit na kole řekněme 1 hodinu týdně, spálí za rok tolik energie, kolik jí je v 5 kg tukové tkáně. To je jistě povzbudivé, má to ale jeden háček. Nemělo by se stávat, že po takové sportovní aktivitě se člověk ¨nadlábne¨ a těžce vydanou energii přijme v porci knedlíků navíc. Takže i zde musí platit: Přemýšlejte, co a kolik toho sníte.

Bylo prokázáno, že již po několika měsících pravidelné cyklistiky se významně zlepšují aerobní parametry a fyzická výkonnost. Také dochází k zesílení svalů dolních končetin, což je obzvláště významné pro starší lidi, zlepšuje se koordinace pohybů, zlepšuje se pevnost kostí. Tyto faktory jsou pak důvodem nižšího výskytu pádů se špatně se hojícími frakturami, které vídáme u starší populace.

Jedním z argumentů odpůrců jízdy na kole ve městech je, že cyklisté musí dýchat výfukové zplodiny aut zahlcující velká města. Existují nejméně dvě studie poukazující na to, že cyklisté ve skutečnosti vdechují méně výfukových škodlivin než řidiči zavření ve svých autech.

Dalším z podobných argumentů je, že cyklistika je nebezpečná, obzvláště při tak vysokém současném provozu aut. Je to samozřejmě do určité míry pravda, nicméně při dodržení všech zásad bezpečnosti provozu (včetně jízdy na kole s helmou) jsou tato rizika mnohonásobně nižší (a skutečně provedené studie toto potvrzují), než je zdravotní prospěch pro Váš organismus.

Jízda na kole není navíc jen městská cyklistika, nýbrž i zejména vyjížďky do přírody, kde nebezpečí srážky s autem je opravdu minimální. V poslední době se navíc do módy dostává stále více tzv. spinning vhodný zejména pro jedince, kteří mají rádi kolem sebe společnost a rádi sportují při hudbě. Ačkoli mnohým se taková aktivita nemusí zamlouvat, Vašemu zdraví pomáhá stejně jako vyjížďka do přírody.

publikováno: 06.06.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig