Příčiny náhlého úmrtí ve sportu: Hypertrofická kardiomyopatie

photo-1541252260730-0412e8e2108e

Vrozené onemocnění srdečního svalu, při kterém dochází ke zbytnění části srdce, bylo poprvé popsáno v roce 1958. V roce 1980 bylo toto onemocnění rozpoznáno jako hlavní příčina náhlého úmrtí vrcholových sportovců.

 

Existují ještě jiné druhy kardiomypatií (arytmogenní pravostranná komorová kardiomyopatie, dilatační kardiomyopatie, stejně tak jako kardiomyopatie získané v důsledku toxického vlivu například alkoholu nebo léků či drog, typicky kokainu, nebo jako součást některých metabolických nemocí).

Vyskytuje se poměrně často

Hypertrofická kardiomyopatie se vyskytuje v populaci s frekvencí zhruba 1 případ na 500 lidí, jedná se tedy o onemocnění relativně časté. Diagnóza tohoto onemocnění je komplexní, velmi často se vyskytuje srdeční šelest, který by měl lékaře vždy varovat u sportovce buďto před možnou chlopenní vadou nebo touto kardiomyopatií. 12-svodové EKG je abnormální asi u 75-95 % procent pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií.

Diagnostikou je Echo

Suverénním diagnostickým vyšetřením je pak echokardiografie (ultrazvuk srdce), které prokáže hypertrofii srdečního svalu. Ta buďto zasahuje celý srdeční sval, ale zhruba třetina nemocných má hypertrofii lokalizovanou jen na určitý segment srdečního svalu (tzv. fokální hypertrofická kardiomyopatie). Je důležité připomenout, že toto onemocnění se může manifestovat v jakémkoli věku, jeho průběh je dynamický, symptomy i nález na srdci se mohou měnit k lepšímu i horšímu v důsledku působení mnoha různých faktorů.

Genetická vyšetření

Případů náhlého úmrtí ve sportů způsobených hypertrofickou kardiomyopatií je známa celá řada, ačkoli ne všechny případy srdeční zástavy musí skončit úmrtím sportovce. V živé paměti zůstává případ detroitského beka Jiřího Fischera, kterému zachránil život lékař Red Wings na střídačce. Zdaleka ne tak dobře skončil případ kamerunského fotbalisty, který v roce 2003 zemřel během mezinárodního zápasu Kamerunu s Kolumbií.
Dnes máme k dispozici i genetická vyšetření, která je možné provést při podezření na hypertrofickou kardiomyopatii (stejně tak jako na poruchy srdečního rytmu). Jedná se zejména o mutace genů pro svalové bílkoviny aktin a myosin a jejich podjednotky a podobné svalové proteiny.