Proč a jak běhat na podzim

Dlouhé noci, vlezlé plískanice, depresivní nálada a protivný zvuk budíku, který nekompromisně ukončí poleženíčka v prohřátém pelechu, do něhož se budete moci vrátit opět až za tmy. Není proto divu, že nejpozději po Velké kunratické zaleze mnoho kondičních běžců do nory, z níž je vytáhne až příprava na Pražský půlmaratón.

Jestli v té noře jen spí, nebo se v lepším případě přesunuli za zdi fitcenter, nevíme. Řada z nich však přes vánoce nabere nepěkné špíčky, které pracně shazuje až do léta. Toho všeho se lze vyvarovat. A pro běžce - závoďáka je zimní spánek naprosto nemyslitelný. Začíná první přípravné období, kdy je třeba naběhat velké množství kikometrů - a až se jaro zeptá, co jsme dělali v zimě, co mu odpovíme?

Do fitka nebo do přírody?

Fitcentra jsou velkou výhodou pro všechny, pro které je zima tím nejhorším, co je během roku může potkat. Je v nich teplo, bezpečno, světlo, otevřeno brzy ráno i pozdě večer, někde i děti pohlídají, samozřejmostí je možnost se vysoukat z propocených svršků hned na místě, dát si sprchu a ještě se nechat namasírovat. Vše pěkně na místě, běhátko, kolo i loď v podobě veslařského trenažéru, vše s indikátorem vaší rychlosti – ideální pro nácvik stabilního tempa. Lze v něm zvládnout velkou část zimní přípravy, nevýhodou jsou jen ty čtyři stěny kolem a leze to trochu do peněz. Alespoň o víkendu, nebudou-li padat trakaře, vyrazte ven. Nebude z vás ten skleníkový sportovec, který už neví, jak vypadá zimní příroda a neví co dělat, ofoukne-li jej pak jarní vánek a s ním nějaký ten bacil.Nastane-li však inverze, je fitko téměř nepostradatelné.

Bacily jsou zákeřní

Tahle hláška z Macha a Šebestové je v tuto dobu opravdu aktuální. Proti mikroskopickým vetřelcům všeho druhu se chraňte celou dobu od podzimu do jara včetně. Ani proti prasečí chřipce nejsme imunní, jako možná někteří politici...
...ale vážněji, pohyb na čerstvém vzduchu odolnosti organismu prospívá, po náročném tréninku, o něž v tomto období také není nouze, představují pro naši obranu naopak velkou zátěž. Několik hodin poté nastává tzv. imunitní okno, kdy jsme nejvíce náchylní chytit cokoliv, co by nám mohlo značně zkomplikovat přípravu na další sezonu.
Protože ovoce a zelenina ze supermarketu už zdaleka není, co bylo, neobejdete se pravděpodobně bez doplňků stravy. Zeleninová jídla si neodpírejte. Vedle toho je však na trhu celá paleta výzbroje pro náš imunitní systém. Kromě vitamínů, minerálů a stopových prvků jako je zinek či selen je výborný zázvor, přípravky z mladého ječmene a chlorelly a spolehlivý zabiják zákeřných nepřátel je tekuté kolostrum s více než 20% imunoglobulinů. Případné nachlazení či dokonce chřipku důkladně vykurýrujte.

Přečtěte si také: Tepová frekvence barometr správného tréninku

Vidět a být viděn

Běháte-li i přes zimu venku, má to svá specifika: vzhledem k tomu, že se jak ranní, tak odpolední a večerní běžci musejí vypořádat s tmou a nepřízní počasí, nemělo by ve vaší výbavě chybět několik užitečných vychytávek: funkční oblečení nejlépe ve světlých barvách s dostatkem reflexních ploch, případně blikačky, které jsou vidět na stovky metrů, a oceníte i čelovku. Tam, kde chybí veřejné osvětlení, například na silnicích mezi vesnicemi, kde jinak znáte každý kámen, je nutné vidět a být viděn.
Projíždějící auta vidíte zdáli a také vám osvětlí cestu, jakmile však zmizí ve tmě, nevidíte nic. Nepříjemné je, když se auta míjí právě u vás, avšak zdaleka nejhorší je situace, jede-li auto zezadu – a za ním jedno či několik dalších, která se za pomalejším autem či dokonce autobusem ráda štosují. Zatímco první řidič vás zpravidla vidí a cestu vám také osvětlí, ti za ním vás vidět nemusí. Nebezpečné je, předjíždí-li další auta v řadě toho prvního. Skok do příkopu je pak doslova život zachraňující manévr. K takovým situacím snadno dojde i tam, kde je jinak provoz minimální. Místní řidiči z nejbližšího okolí mne už obvykle znají, přesto je však musí překvapit, co neobvyklého vlastně třeba v pondělí potkali. Nebylo to UFO, jen já, vozík s mlaďochem (jehož neměl kdo hlídat) a jedna z mých tréninkových svěřenkyň. Ti, co už si začínají myslet cosi o hazardérech, mohou zůstat v klidu: všechna auta se nám již zdaleka vyhýbala.
Běh v terénu skrývá záludnosti v podobě nerovností a z toho vyplývajících zranění. Pokud se na silnici bez čelovky ještě obejdete, v terénu již rozhodně ne. My, něžnější polovina lidstva, to snad raději ani nezkoušíme.

Jaké oblečení?

Oblečení volte speciálně navržené pro sport v přírodě v chladnějších obdobích roku. Tlusté svetry nechte doma - lépe se poběží v několika vrstvách funkčního prádla, z nichž můžete kdykoli svrchní vrstvu vzít a omotat kolem pasu. Pokud nedoběhnete rovnou domů, myslete i na možnost prochlazení, které by vás mohlo potkat. Neexistuje špatné počasí, jen špatně vyzbrojení a vystrojení běžci...

publikováno: 03.12.2010   napsal/a: MUDr. Vanda Kadeřábková-Březinová