Proč testovat?

Test je vlastně určitým typem zkoušky. V tomto případě se zaměřujeme na pohybovou činnost a měření výkonu. 

Je zadán pohybový úkol, který je pak vyhodnocen konkrétními čísly, počtu centimetrů, kilogramů, či sekund.  V rámci testování můžeme také například posuzovat stavbu a držení těla či rozsah pohybu v různých kloubních spojeních.
 
Dnešní způsob života snižuje nároky na tělesnou práci a to vede k poklesu tělesné zdatnosti. To nás nutí k hledání hranice optimální tělesné zdatnosti z hlediska zdraví.

Testováním obecných pohybových schopností získáme obrázek o stavu tělesné zdatnosti, kterou můžeme chápat jako schopnost člověka uspokojivě vykonávat tělesnou práci.

Měření obecných pohybových schopností nám odkryje základní parametry, tělesné výkonnosti, ke které není nutná žádná speciální pohybová zkušenost, výsledky můžeme porovnávat se stejně starou populací - pokud máme k dispozici porovnávací výsledky  nebo pozorujeme vlastní výkonnost jak se mění v čase, vzhledem k našim předchozím výsledkům.

Testování se rovněž používá jako velmi cenný zdroj informací pro jedince již vykonávající nějakou sportovní aktivitu, k posouzení úspěšnosti tréninku, nárůstu, či poklesu funkční výkonnosti. Jednotlivé sporty také hojně využívají baterie speciálních testů, navržených pro konkrétní sportovní disciplýnu.
 
V rubrice Testy, kterou pro vás připravuji již rok a půl, v současnosti naleznete více než 130 testů, řazených do několika rubrik a podrubrik. Testů všeho druhu je nepřeberné množství, chtěl bych touto cestou požádat naše čtenáře, kteří mají nějaké zajímavé testy a chtějí se s nimi podělit - pošlete nám je a my je velmi rádi zveřejníme.
publikováno: 26.01.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig