Sacharidový příjem a imunitní ochrana

Tušili jste, že něco tak prostého, jako příjem sacharidů během cvičení rovněž pomůže podpořit vaši imunitu?

Sacharidy, cukry během cvičení 

Zátěž zvyšuje nároky na imunitní systém

Imunitní systém je velice komplexní síť, která tělu pomáhá vypořádat se s cizorodými organismy, jež mohou znamenat hrozbu pro fyzickou i psychickou pohodu. Řada látek vyráběná v těle užívá nespočet mechanizmů, aby odhalovala, atakovala a ničila vetřelce, kteří ohrožují vaše zdraví.

Třebaže se prokázalo, že přiměřená fyzická aktivita má pozitivní vliv na boj s bakteriemi a viry, nepřetržitý intenzivní trénink může mít potenciálně opačný efekt. U spousty sportovců vystavených intenzivnímu tréninku působí četné stresory, které zhoršují imunitu: nedostatek spánku, psychický stres, nevhodná a nedostatečná výživa, úbytek hmotnosti a záněty.

Pokud jde o výživu a imunitní funkce, lze do tohoto ranku zahrnout řadu faktorů; nicméně nevhodné sacharidy mohou obzvláště přispět ke snížení imunity, a naopak ke zvýšené náchylnosti k onemocnění. Lancaster et al. (2005) zjistil, že příjem 30-60 gramů sacharidů za hodinu během 2,5hodinové vysoce intenzivní jízdy na kole zamezí poklesu důležité látky bojující proti virům, a sice interferonu gama*. Řada dalších vědců potvrdila zvýšení úrovně nejrůznějších protilátek v případě, byly během cvičení dodávány sacharidy.

Pozor na vyčerpání zásob sacharidů

Hormonální změny, které mají dopad na imunitu, jsou rovněž ovlivňovány sacharidovým příjmem. Pokud fyzická aktivita probíhá ve stavu, kdy jsou naprosto vyčerpány zásoby sacharidů, kontrahující svalové buňky vyvolají uvolňování kortizolu. I když má kortizol protizánětlivé účinky, zároveň také potlačuje imunitní systém – a právě v tom tkví důvod, proč potřebujeme mít v průběhu cvičení k dispozici sacharidy.

Chceme se vyhnout negativním následkům nadměrného vylučování kortizolu; odbourávání svalové tkáně a potlačení imunitního systému. Konzumace sacharidů patrně také osvobozuje klíčové aminokyseliny, které napomáhají imunitním funkcím.

Jde o dosud ne zcela probádanou oblast na poli sportovních věd a o dopadech sacharidů na imunitu se musí ještě mnohé zjistit. Zdá se však, že konzumace sacharidů během cvičení a po něm snižuje potlačování imunitních funkcí.

Zdroj: Výživa pro maximální sportovní výkon; Heidi Skolnik, Andrea Chernus. Grada 2011

publikováno: 12.09.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig