SKYRUNNING = Zajímavá výzva pro příznivce běhu

V poslední době zaznamenáváme vzrůstající popularitu běhání. Lidé utíkají pro radost, pro vysněnou postavu, pro odreagování nebo prostě jen tak.  Vybíháme do ulic, užíváme si zákruty parkových stezek, potěší nás první hodina běhu v kuse. A čím déle běháme, tím dál se posouvají naše možnosti.

Skyrunning

Už nás nenaplňuje jen rovinka, hledáme kopce, vybíháme náročnější trasy. A co když chceme při běhu poznat trochu adrenalinu? Skyrunning je to pravé řešení pro vaší běžeckou neuspokojenost.

Co to vlastně Skyrunning je a odkud se vzal?

Skyrunning je sportem extrémním. Je to vlastně horský běh, ve kterém se závodník potýká s převýšením přes 2000 m, stoupání je minimálně 30% a je zkombinován s horolezectvím, které však nepřesahuje II. stupeň lezecké náročnosti. Běžíte lesní pěšinkami, horskými stezkami, nezpevněnými cestami a užíváte si nádherný horský výhled spolu s čerstvým vzduchem. Vše zaštiťuje ISF, což je skyrunningová federace, která pořádá každoroční SkyRunner series jako celoroční soutěž složenou z vybraných závodů. Závodníci se snaží dosáhnout cíle v co nejrychlejším čase. Skyrunning byl založen v roce 1992 Italem Marinem Giacomettim. Marino byl skvělým horolezcem, který pokořil dvě osmitisícovky a prolezl Himaláje, Andy a Alpy. Jeho motto znělo „rychle a nalehko“. Projevovalo se tak, že Giacometti byl schopen během jednoho dne pokořit až tři vrcholy. 

Vrcholové závody

Jak již bylo řečeno výše, zakladatelem této sportovní disciplíny je Ital Giacometti. Ten proslavil různé světové běhy, například běh na Mont Blanc. Letošní Skyrunner World Series má připraveny tři disciplíny a to konkrétně Sky Classic, Sky Ultra a Sky Extreme. Hodnotit se bude pořadí v jednotlivých disciplínách, ale také pořadí celkové ze všech disciplín, kterých se jednotlivý závodník zúčastní. První závod Sky Classicu nás čeká na Yading Skyrun v Číně se startem v 3000 m.n.m. Třicetikilometrový závod bude končit v závratné výšce přes 4600 m.n.m a to 2.5.2017. První závod v disciplíně Sky Ultra se bude konat 13.5 na Kanárských ostrovech. Nejlepší běžci se zde utkají na sedmdesátikilometrové  trati ve výšce přes 4000 m.n.m. Kategorie Sky Extreme začíná závodem Royal Ultra Sky Marathon Gran Paradiso v Itálii. Závod trvající 50 km, během kterého běžečtí bojovníci zdolají pět alpských vrcholů, bude tvrdým oříškem i pro ostřílené matadory. Kdo doběhne jako první do cíle u jezera Ceresole Reale? Tipy sázkových kanceláří můžete sledovat na bet365.

 

Jak správně trénovat?

Neboť se během Skyrunningu mění typ povrchu, po kterém běžíme, je potřeba zvyknout si na různorodost. Ideální je běhání v terénu a to konkrétně v terénu opravdu náročném. Nejlépe aby byl členitý, kopcovitý. Ideální je vybíhání sjezdovek, brodění potoků, běh v nestabilním zoraném poli. Ale nemůžeme jen zkoušet naši technickou odolnost. Rychlost je také důležitá. Proto při je potřeba střídat technickou náročnost v kopcovitých terénech v prostředí spíše lehčím, kde můžeme vytrénovat lepší tempo.

Specifický trénink testuje sílu našich končetin, břišních svalů a zad. Pro ten jsou dobré výběhy do prudkých kopců s následným poklusem zpět. To by mělo rozvíjet naši specifickou sílu a pomáhat nám cítit jistotu v nášlapu v nepředvídatelném terénu.

Jak již bylo zmíněno, podstatou Skyrunningu je převýšení a běh kamkoli. Proto, pokud chcete být dobrým závodníkem, musíte vybíhat kopce. Velké, malé, strmé, táhnoucí, jakékoliv. Čím více zkušeností, tím lépe. A pokud se ve vašem okolí nenachází žádný pořádný vrchol ke zdolání? Vybíhejte schody, mosty, nebo hráze. Je to sice provizorní příprava, která vám však pomůže. A pokud chcete pocítit pravý Skyrunning, udělejte si výlet do hor, zdolejte horu a překvapte sami sebe svým odhodlaným přístupem.

publikováno: 02.03.2017   napsal/a: Redakce