Milostný život a cyklistika má svoje úskalí

Cyklistická sezóna je v plném proudu, kolo je pro mnoho z nás radostí i tréninkovým prostředkem a patří bezpochyby mezi zdraví prospěšnou pohybovou aktivitu. Ti, pro něž se kolo stalo pravidelnou zábavou a tráví v sedle mnoho hodin, by neměli podceňovat právě tuto zdánlivě málo významnou součástku.

Právě nevhodný výběr cyklistického sedla, může hrát důležitou roli ve vzniku sexuální impotence. Některá sedadla škodí více, jiná méně. Dokonce i tzv. ergonomická sedadla, která by měla pohlavní orgány ochraňovat, mohou podle odborníků škodit.

Problematikou se dlouhodobě zabývá doktor Steven Schrader z univerzity v Bostonu, který tvrdí, že čím více osoba na kole jezdí, tím vyšší má riziko impotence a ztráty libida.
Tato zpráva zní velice varovně, ale neměla by odradit sportovce od jízdy na kole. Zvláště pak ty, kteří jezdí na kole zřídka nebo jen na krátkou vzdálenost, se obávat nemusí. V ohrožení je sexuální zdraví zejména těch cyklistů, kteří tráví na kole mnoho hodin.

Výzkumníci zjistili, že u 5 procent mužů, kteří jezdí na kole intenzivně, se vyvine středně těžká až těžká erektilní dysfunkce. Zdá se, že se jedná jen o vrchol ledovce, neboť mnoho mužů se o svých sexuálních problémech stydí hovořit nebo je s jízdou na kole nespojují.

Spojitost mezi sedadly kol a impotencí si vyžádala pozornost veřejnosti poprvé v roce 1997, kdy bostonský urolog doktor Irwin Goldstein uvedl, že „existují pouze dva druhy cyklistů – ti, kteří jsou impotentní, a ti, kteří impotentní teprve budou“.

V důsledku těchto zjištění se vývojáři cyklistických firem intenzivně zabývají ergonometrií sedadel. Správné sedadlo by mělo mít na určitých místech výřezy a na zadní části by mělo být rozděleno na dvě části. Vyplněno by mělo být gelem, který by zmírnil tlak na citlivé partie těla. Studiem účinků sedadla kola na zranitelné části těla vědci také zjistili, že při sezení na kole dochází k velkému tlaku na perineum. To je část mezi zevními pohlavními orgány a konečníkem.

Při sezení na čemkoliv jiném kromě kola nikdy není perineum zatěžováno. U mužů v perineu procházejí cévy a nervy zásobující a inervující penis. Sezením na sedadle kola jsou tyto cévy a nervy stlačeny. Za nějaký čas se nedostatečné cévní zásobení a inervace projeví neschopností dosáhnout plné erekce.

Proto cyklisté pozor na výběr vhodného sedla, aby z nás ke stáru nebyli pouze vášniví milovníci cyklistiky.
publikováno: 20.05.2011   napsal/a: Mgr. Jan Taussig