Jak vybrat výživového poradce?

Ačkoliv se ve výživovém poradenství pohybuji aktivně již sedmým rokem a kvalita výživových poradců mi přijde stejně očividně rozdílná jako kvalita nudlí v čínské pytlíkové polévce a těstovin Panzani, zkušenosti z posledních měsíců jasně ukazují, že orientace našich klientů a čtenářů z řad laické veřejnosti v dnešní bohaté nabídce samozvaných výživových poradců tak snadná a samozřejmá vůbec není.

Jak vybrat výživového poradce

Proto jsem se v dnešním článku rozhodl toto téma zpracovat a poskytnout vám prosté faktické informace, které byste měli zvážit ještě předtím, než se rozhodnete odbornou pomoc na poli výživového poradenství vyhledat a svěřit osud své tělesné i psychické kondice do rukou cizího člověka.

V posledních měsících a letech se totiž doslova roztrhl pytel se samozvanými „odborníky na výživu“. Stačí zadat toto heslo do internetových vyhledávačů a hned se na vás sypou nabídky „zkušených odborníků na výživu“ ze všech stran. Jak se v takové bohaté nabídce poradců máte vůbec zorientovat? Z mého pohledu velmi jednoduše. Je nutné si uvědomit, že v naší tržní ekonomice jde i v této oblasti většině podnikavcům pouze o zisk, nikoliv o vaše zdraví, kondici a radost ze skutečných udržitelných výsledků.

Když se totiž podíváte na drtivou většinu těchto „odborníků“ blíže, zjistíte, že se na jedné straně jedná o celé zástupy nezkušených osobních trenérů, kteří se pouze snaží rozšířit nabídku jejich služeb tímto směrem, a to většinou bohužel na základě domněnky, že k poskytování rad o výživě stačí být o jeden odborný článek o „zdravé výživě“ z časopisu napřed před klientem, kterému následně postačuje dát bez jakýchkoliv individuálních rozdílů šablonu jídelníčku okopírovanou z daného časopisu.

Na straně druhé zde máme snad ještě početnější hejno prodejců doplňků výživy, kteří se nebudou stydět se před vámi na první pohled prezentovat jako skuteční odborníci na výživu a dávat vám rady jak v oblasti samotné výživy, o které toho jako obchodníci ví pramálo, tak se ještě méně zastydí při následných tvrzeních, jak nenahraditelné jsou pro dosažení vaší vysněné postavy právě jejich doplňky výživy.

Nepřišlo vám mimochodem někdy divné, proč se doplňky výživy jmenují doplňky výživy ,a přesto Vám takový obchodník s upřímným výrazem ve tváři tvrdí, že jejich koktejly dokáží výživu úplně nahradit? Pokud byste totiž za den vypili místo drahých hubnoucích koktejlů 3 sklenice toho nejlevnějšího mléka (a váš příjem energie by tak nutně byl nižší než energetický příjem), úbytek na váze bude naprosto stejný.

Toto je bohužel tvrdá pravda o drtivé většině hubnoucích koktejlů nebo sezónních diet založených na „módní“ konzumaci jedné potraviny či doplňku výživy. Stejně tak, pokud budete pít týden jenom vodu, zákonitě zhubnete spolehlivě.

Jsou však úbytky na váze dosažené tímto způsobem dlouhodobě udržitelné a zdravé pro Váš organismus?

Naprosto nikoliv. Je to jen pouhý útok na vaši peněženku, zdraví a sebevědomí nahlodané vidinou extrémně rychlého (a hlavně absolutně neudržitelného) poklesu hmotnosti (hmotnosti, ne tuku!).

Ale zpět k odborníkům na výživu.

Třetí skupinu výživových poradců tvoří lidé, kteří se rozhodli nejprve na poli výživy odborně vzdělat v akreditovaných kurzech a studijních programech, než posléze přešli do praxe k ovlivňování zdraví, fyzické i psychické kondice svých klientů, za což jim patří v kontextu s předešlými dvěma skupinami uznání. Ale jako obvykle i zde existuje nějaké „ale“.

Obor výživy člověka prošel v posledních letech nesmírně dynamickým rozvojem, dávno pryč jsou doby, kdy k cestě ke štíhlé linii stačily rady typu „nejez po čtvrté odpolední“ či nejrůznější šablony jídelníčků z časopisů. Takové povrchní postupy se ukázaly být velmi dysfunkční, neefektivní a neudržitelné. V dnešní době zahrnuje výživové poradenství jak důkladnou analýzu organismu daného klienta, důslednou edukaci i objasňování metabolických procesů v organismu i individuální plánování konkrétního výživového plánu a dietetických postupů i návyků.

K takovému přístupu jsou na straně skutečného výživového odborníka nezbytně nutné hluboké znalosti na poli lékařské biochemie, biochemie výživy, chemie potravin, komunitní výživy, dietologie, ale i patologické fyziologie, farmakologie, toxikologie potravin a epidemiologie a v neposlední řadě i samotné chemické analýzy a hygieny potravin. Aniž bych tak snižoval úsilí absolventů nejrůznějších kurzů o výživě, sami si můžete udělat představu, zdali je vůbec možné dostatečně postihnout takový objem znalostí a informací během 6 víkendů nejrůznějších kurzů na „výživové poradce“ nebo během minimálně šesti semestrů denního studia na lékařské fakultě v akreditovaném studijním programu „Výživa člověka“ (nově nutriční terapeut).

Ačkoliv, mé přirovnání může být na závěr celého článku pro některé příliš radikální, přesto si jej po zkušenostech s některými „odborníky na výživu“ neodpustím. Stejně jako by se každý rozumný člověk v případě problémů s bolestí zad automaticky svěřil raději do rukou zručného fyzioterapeuta, který tuto problematiku studoval v průběhu nejméně 6 semestrů denního studia teoretické i praktické výuky na lékařské či tělovýchovné fakultě, než držiteli osvědčení z libovolného masérského kurzu, který se této problematice věnoval několik víkendů, stejným způsobem je dnes třeba přistupoval i k výběru kvalitního poradce pro výživu, který bude mít bezprostřední vliv na vaše zdraví a kondici fyzickou i psychickou.

Samozřejmě, výjimky lze najít na obou stranách, stejně jako se najdou i „slušní“ poradci pro výživu, za které hovoří místo vzdělání mnohaletá trpělivá práce s klienty bez jakékoliv lživé propagace a finanční zainteresovanosti na prodeji doplňků výživy, najdou se i absolventi akreditovaných programů o výživě, jejichž nedostatek empatie ke klientům, praktických zkušeností i trpělivosti nemůže žádný titul vyvážit.

Rovněž lze nalézt dokonce i poradce pro výživu, kteří mají na první pohled s nadváhou a tedy i výživou větší problém, než samotný klient, který za nimi přichází, což v pořádku také v žádném případě není a mělo by to pro Vás být automaticky varovným signálem.

Faktem ale zůstává, že výše jmenované aspekty jsou na obou stranách stále jen výjimky, které uvádím pouze pro úplnost, a ač se to nemusí někomu líbit, kvalitní několikaleté vzdělání o dané problematice je jistým puncem kvality nejen v oblasti výživy a dietologie.

Rozhodnutí je jen na vás. Je to vaše zdraví a vaše kvalita života, kterou držíte ve svých rukou, proto nejprve uvažte, komu tyto své hodnoty vůbec svěříte.

 

Zdroj: Viviente.cz

publikováno: 24.08.2020   napsal/a: Bc. Lukáš Roubík