Jak vybrat běžecké boty

Začínáte běhat, nebo už nějakou dobu honíte minutky, desetinky i soupeře? Chcete podpořit životní prostředí nebo třeba i svobodný Tibet? A zbavit se problémů s nohama…

A Achilovky, pokud začnou zlobit, jsou pro běžce nepříjemným problémem. Kromě problémů v technice za mnohým mohou stát i nesprávně zvolené běžecké boty, což se nemusí projevit hned…
B Bos nebo v botách? My nosíme botky, na rozdíl od Zuluů nebo Tarahumarů již od doby, kdy se učíme lézt – na kompletní běh naboso tedy nejsme stavěni a bez běžeckých bot se neobejdeme. Můžeme však naboso provádět některá kompenzační cvičení pro posílení nožní klenby, naboso v měkké trávě vyklusat, nebo si zpestřit trénink na dovolené bosým během po písečné pláži. Nebo si vhodně zaposilovat na BOSU…

C Cena by neměla být hlavním kritériem výběru. Neplatí, že nejdražší znamená nejlepší, podezřelé jsou i příliš nízké ceny. Obloukem se vyhněte tržnicím a nic moc nejsou ani supermarkety, v nichž vám nikdo kvalifikovaně neporadí.

Č V Číně se bohužel vyrábí více než 99% produkce všech běžeckých bot, včetně značkových. Za nízkou cenou, na níž si lidé zvykli, však stojí práce dělníků – i dětí(!) v nedůstojných podmínkách. Já osobně volím alespoň ty boty, které nebyly vyrobeny v zemi bez lidských práv. Ekonomiku téhle země svým nákupem nepodporuji.

D Dobrý prodejce bot vám nenabídne nejdražší model, ale vcítí se do vašich potřeb. Obvykle je to sám aktivní nebo bývalý běžec, má bohaté zkušenosti a doškoluje se, co se týká novinek z oboru. Takoví se najdou ve specializovaných prodejnách nebo přímo na závodech, rozhodně ne v supermarketu a už vůbec ne na stánku, kde ani „neumět česky“.

E Myslete ekologicky! V civilizovaném světě nastupuje trend volit takové materiály, které lze po dosloužení bot (nebo čehokoli jiného) ekologicky zlikvidovat, bez větší stopy v životním prostředí, nebo takové, které se k přírodě chovají šetrně již při výrobě.

F Fits well! Bota musí sednout, ne-li hned, alespoň po několika prvních kilometrech, kdy ji vyšlápnete. To nemusíte poznat hned. Věnujte proto koupi běžeckých bot hodně času, zkuste si vždy obě a to nejlépe tak, že se v nich proběhnete, proskočíte, zkusíte třeba skiping… výrobci bot svůj sortiment také obměňují a s čím přijdou, nevědí do poslední chvíle ani distributoři konkrétní značky. Pokud vás nějaký model výjimečně osloví, pořiďte si ještě jeden, aby vás po půlroce nepřekvapilo, že už není a nebude!

G Garanci kvality by vám měly zaručit všechny známé značky. Není důležité, zda jde o značku notoricky známou, nebo teprve dobývající trh. I přes kontroly, licence a všechny jistoty se občas něco nepovede – informujte se proto pečlivě u vašeho prodejce také o podmínkách záruky a případného vrácení zboží a peněz. Abyste nebyli překvapeni, když vám případnou reklamaci odmítnou s tím, že už jste je přece nosili…

H Hezky vypadat a pěkný design běžeckých bot není to nejdůležitější, leč někdy ani ne nezanedbatelné. A holka nebo kluk? Dámské a pánské modely nejsou dělané jen s ohledem na design, ale i anatomickou stavbu útlé nožky dámské či o něco silnější chlapské, které se mohou i při stejné velikosti poměrně mnoho lišit.

CH Chodidla jsou důležitou a námi běžně nedoceněnou částí těla, podobně jako nožní klenba. V botách by jim měl být poskytnut maximální komfort, ale není to vše – dopřejme jim alespoň občas masáž, koupel, stimulaci…s degenerativní plantární fasciitidou toho pak mnoho nenaběháte!

I Investice do běžeckých bot, kvalitních ponožek či podkolenek (a pro začátek i do trenéra) je to nejlepší, chcete-li běhat co nejdéle a zůstat zdraví, bez zranění a problémů. Ostatní svršky mohou počkat, až se odměníte za první závod nebo za prvních pár kilo dole.

J Jedny boty zpravidla nestačí. V začátku možná ano, ale pokud to s běháním myslíte opravdu vážně, mějte aspoň jedny boty na objemový trénink, jedny na tempa a závodky, případně i tretry. Zapomeňte na „univerzální kecky“ na všechno!

K Klenba nožní je důležitým prvkem našeho pohybového aparátu, který tlumí otřesy, umožňuje odraz a nese po celý den váhu našeho těla, násobenou chůzí, skoky a běhy. Měla by proto dostat náležitou péči – co lze posílit přirozenou cestou, to posilte! Teprve v případech kdy to není možné, pomozte si (nejlépe po poradě s podologem!) speciálními pomůckami, vložkami, a ještě lépe – kombinujte je s optimálním kompenzačním cvičením!

L Levná pracovní síla v asijských zemích a její využívání je velkým nešvarem moderní doby (od něhož již téměř není úniku a vše záleží na nás, zákaznících – vyžadovat něco jiného a možnost výběru, lze-li, neváhat si připlatit. Například běžecké boty značky Lunge, komplet Made in Germany, stojí 200,- euro, u nás bohužel nedostupné). V již zmíněné Číně drží komunistická vláda záměrně nízké mzdy, aby si výrobky udržely konkurenceschopnost. Ostatní země na tom nejsou o moc lépe – o nám samozřejmých věcech jako mateřská, nemocenská či důchod tam lidé nemají ani tušení. Naopak, na každé místo, kde pracovník padne vyčerpáním nebo ho dokonce sešrotuje stroj, čeká deset dalších!

M Maratonec nebo sprinter? Čím delší tratě, tím více kilometrů budete muset naběhat a více času v botách strávíte. Sprint  a střední tratě zase kladou vyšší nároky na sílu a rychlost a všechny jejich kombinace s vytrvalostí, což klade (sice po menší čas, zato intenzivněji) vyšší nároky na váš pohybový aparát. Volte proto správně nejen boty na běhání, ale i správný trénink s bohatou paletou cviků na protažení či kompenzaci vysokého zatížení.

N New Balance jsou jedinou u nás dostupnou značkou, která ve svém sortimentu nabízí výběr z několika modelů, vyrobených v Evropě či USA, a to při dostupných cenách. Jen houšť!

O Odpružení je důležité pro ochranu vašeho pohybového aparátu zejména při dlouhých a pomalých tréninkových bězích. Botě zpravidla přidává na gramáži, proto jej v ultralehkých závodních modelech moc nenajdeme. Odpružení snižuje otřesy pro pohybový aparát, což je ještě důležitější pro běžce těžší váhy. Také v době, kdy jsem čekala Matýska a v prvních měsících po porodu jsem z hlediska rizika otřesů běhala v botách s nejvyšším odpružením na trhu (které mi pozděj přišly jako bačkory).

P Ponožky a podkolenky volte z funkčního materiálu, speciálně pro běžce. Je to dražší, ale ušetříte si puchýře a další komplikace. Moderní materiály totiž nedělají žmolky a neshrnují se v botě jako bavlna. Kompresní podkolenky vybrané přesně na míru pak urychlí regeneraci, minimalizují otřesy svalstva, chrání Achillovu šlachu. Některé obsahují antibakteriální stříbrné vlákno nebo jsou chráněné proti zápachu.

R Rozchoďte nové boty nejprve doma, pak v mírném klusu, později zkuste něco rychlejšího a pokud v nich hodláte závodit, měli byste v nich uběhnout předtím aspoň dvacet kilometrů.

S Sešlapání vašich starých bot může být dobrým vodítkem pro výběr nových. Vezměte je do obchodu s sebou.
Š Po špičkách, celých nohou či patách? Každá z technik má své zastánce i odpůrce. Běh na špičkách či spíše na přední části nohy je více „profi“, musíte však na něj mít odpovídající kondici šlachosvalovéhpo aparátu, což nezískáte za dva měsíce. A kvalitní běžecké boty!

T Terén nebo silnice? Volte boty také s ohledem na terén, kde hodláte nejvíce běhat, případně si pořiďte více párů. Obecně platí: čím hladší podrážky, tím hladší povrch, tedy silnice. A „traktory“ naopak do terénu – neuklouznete tak snadno na bahně, ale na silnici se v nich zbytečně nadřete.

U Ukliďte si v botníku! I boty, ve kterých jste vyhráli Newyorský maratón, jednou doslouží. Není žádoucí, aby se nám doma hromadily desítky párů ojetých bot. Starší páry vezmu na chození, na práci na zahradě, výjimečně na trénink v opravdu hrozném bahně, není-li zbytí. Nepoužitelné patří vskutku do odpadků (a  ty zvláště významné na hřebík mezi medailemi…)!
V Vážíte více? Vybírejte mezi modely určené pro běžce těžších vah. Jsou více odpružené, aby tolik netrpěly vaše klouby. A pokuste se zhubnout.

X Nohy do X? Pak volte model s pronační podporou, aby se vyrovnala osa vašich dolních končetin a nehuntovali jste si tak do budoucna vaše citlivé šlachy a chrupavky. Před výběrem si však raději nechte odborně poradit.
Y Ani nejlepší boty z vás běžce neudělají, stojíte-li jak tvrdé Y. Najděte si čas na pravidelný trénink a zamávejte s mýty, výmluvami a pochybovači!

Z Závodní obuv se vyznačuje především nízkou hmotností, což ale znamená prakticky minimální odpružení. Plně podporuje váš vlastní odraz, na ten ale musíte mít sílu a odpovídající kondici lýtkového svalstva. Nic pro začátečníky!
Ž Životnost běžeckých bot se u různých modelů může lišit. Přibližně po 500 kilometrech je třetina až polovina odpružení v háji. Běžecké boty obvykle vydrží podle typu maximálně 800-1000km, jen málokdy více.

publikováno: 04.12.2010   napsal/a: MUDr. Vanda Kadeřábková-Březinová