Laktát - proč svaly bolí?

Určitě všichni ten pocit znáte, při pohybu "nadoraz", hlava říká ještě vydrž, ale tělo se brání a musíte zpomalit. Proč k tomu dochází a co se v těle odehrává vysvětluje Jiří Sekera.

Laktát, bolest svalů

V těle je stále tvořeno malé množství kyseliny mléčné, tzv. klidový laktát, jehož hodnota se pohybuje od 0,5 do přibližně 1,5 mmol/l. Podobné hodnoty vykazuje organismus při čistě aerobním zatížení.

Zvýšená produkce laktátu

Fyzická zátěž vyvolává v závislosti na své délce a intenzitě určitou odezvu v metabolismu sportovce. Podle jeho typu hovoříme v praxi o aerobním, aerobně - anaerobním nebo převážně anaerobním zatížení. V této souvislosti hovoříme též o aerobním a anaerobním prahu. Intenzivní, a po určitou dobu trvající, zatížení tedy vede ke zvýšené produkci laktátu.

Dochází ke změně vnitřního prostředí

Laktát je kyselé povahy, a proto dochází ke změnám vnitřního prostředí organismu, tzv. zakyselení.  Sportovec vnímá subjektivně tento jev jako pocit bolesti ve svalech a je příčinou ztráty svalové síly, ztuhlosti, snížení koordinace, zhoršení techniky sportovního pohybu a podobně.
Výsledkem je, že nelze dále pokračovat ve výkonu touto intenzitou, a je třeba buď intenzitu snížit či dokonce výkon zcela ukončit.

Hodnota laktátu je tedy odezvou organismu na zatížení, a proto vždy vyhodnocujeme a posuzujeme její úroveň ve vztahu k podávanému výkonu,  případně  tepové frekvenci.

V laboratorních podmínkách se s koncentrací laktátu v krvi pracuje při stanovení tzv. laktátové křivky, jakožto základu pro určení tréninkových pásem.

 

Objednejte se na funkční zátěžový test

publikováno: 06.08.2017   napsal/a: Jiří Sekyra