V jakých sportech máte největší šanci na úspěch?

Profesionální sport v divácky atraktivních odvětvích je doslova zlatým dolem pro většinu zůčastněných. Bývaly doby, kdy děti začínaly sportovat jen a pouze z ušlechtilých důvodů, lásky ke sportu, rodinné tradici a tak dále. Když se z nich shodou okolností nakonec stali profesionálové, byl to příjemný bonus.

šance na úspěch ve sportu

Doba se změnila. Dnes mnoho ambiciózních rodičů vidí v dětech vloženou investici, která jim zpříjemní stáří ve formě lukrativních profesionálních a reklamních smluv. V mnoha rodičích neustálé zdůrazňování astronomických příjmů v některých sportech vyvolává pocit, že to musí zkusit a jen málokdo z nich si na začátku uvědomí, jak je to těžké.

Z volně dostupných zdrojů vyplývá, že se největší peníze točí v americkém fotbale, baseballu, fotbale, golfu, hokeji, basketbalu a tenisu. Možná jsem na některá odvětví zapomněl a nechť mi to odpustí.

Záleží na šíři základny

Vždy mě zajímalo jaká je pravděpodobnost úspěchu v jednotlivých sportech. Jedna stánka věci je divácká popularita a s ní související množství peněz, které se v tom kterém sportu otáčí a druhá je počet lidí, kteří se daným sportem zabývá a uživí.

Občas kroutím hlavou nad povrchností některých novinářů v hodnocení sportovního úspěchu a naopak. Předesílám, že mám pokoru před jakýmkoliv úspěchem i v málo známých sportech, ale dávat na stejnou úroveň medaili v akrobatickém lyžování a naproti tomu například vítězství na grandslamovém turnaji zkrátka nelze.

Profesionální sport je jako pyramida. Čím je širší základna, tím vyšší je vrchol a tím je taky obtížnější vydrápat se nahoru. V cestě za slávou, medailemi a penězi vám totiž stojí silná konkurence se stejným cílem jako máte vy.

Jak lze postupovat

Dejme si názorný příklad. Rodiče pohybově nadaného Pepíčka Nováka touží mít v rodině profesionálního sportovce. Paní Nováková trošku váhá a neví, zda studium by pro syna nebylo jistější, pan Novák má ale jasno, Pepíček se bude živit sportem. Nechce nechat nic náhodě a rozhodne se zjistit pro jaké sporty má Pepíček největší předpoklady.

Nechá mu určit somatotyp aby zůžil okruh vhodných sportů podle tělesné kompozice. Pohybové testy mu mohou napovědět v jakých fyzických předpokladech převyšuje své vrstevníky a opět o něco zůží výběr sportu. Nebo může využít propracované testování pohybových schopností, a to zábavnou formou, které nabízí SportAnalytik.

Potom už se musí rozhodnout jaká sportovní disciplína by byla nejvhodnější.

Tento imaginární příklad popisuje, jak byste mohli postupovat, berete li to se sportováním svých dětí vážně. Jinak se velmi často stává, že vyberete sport, pro který dítě nemá dostatečné předpoklady a v silné konkurenci těch talentovanějších nemůže uspět, ale může samozřejmě sportovat na výkonnostní nebo rekreační úrovni.
Dosáhnete li "alespoň" toho, že vaše dítě u vybrané sportovní aktivity zůstane a bude jej bavit považujte to tak jako tak za své vítězství.
V navazujícím článku se dočtete jaká je pravděpodobnost stát se profesionálním sportovcem ve fotbalu, hokeji a tenisu.
 
Vyberte si některou z našich služeb.

publikováno: 15.07.2017   napsal/a: Mgr. Jan Taussig