Vliv sacharidů na celkovou kondici a odolnost organismu

V minulém článku jsem poukazoval na to jaký vliv má příjem sacharidů na imunitní ochranu, dnes se zaměřím na roli sacharidů na celkovou kondici a odolnost organizmu.

sacharidy, odolnost, kondice

Je rozdíl mezi obnovením sil od jedné tréninkové jednotky k další a mezi odolností a houževnatostí, zkrátka nezdolností a celkovou kondicí, která vás nutí pokračovat den co den, týdny, měsíce, sezónu, několik sezón, celou kariéru. Nezdolností je myšlena sportovcova kondice, tedy schopnost odrazit se ode dna navzdory všem nepříjemnostem a těžkostem, jež přináší trénink i závod nebo soutěžní klání.

Vliv kvality konzumovaného jídla

Většinou když hovoříme o doplňování energie nebo živin, soustřeďujeme se na množství sacharidů a proteinů, ale už ne tolik na kvalitu konzumovaného jídla. Je pro to dobrý důvod. Například bílá bageta s medem se vstřebává rychleji a snáze se tráví než talíř fazolí se špenátem v tomatové omáčce. Bageta s medem se tráví a vstřebává rychle, svaly tudíž záhy zásobí glukózou, čímž se stává dobrým energetickým zdrojem. Avšak není příliš nutričně bohatý a dlouhodobě toho pro výživu poskytuje jen málo.

Potřeba rychlého zdroje energie

Ovšem těsně před cvičením a ihned po něm je důležité mít pohotově k dispozici glukózu pro svaly, aniž by jídlo negativně ovlivňovalo výkonnost tím, že bude v žaludku zůstávat příliš dlouho. Fazole se špenátem a tomatovou omáčkou, jakkoliv nutričně bohaté, by se kvůli obsahu vlákniny a proteinů trávily déle. Kyselost rajčatové omáčky by navíc mohla být u sportovce příčinou určitého dyskomfortu a nepříjemného pocit, a pokud je silně kořeněná, mohla by mít dokonce tendenci „se vracet“, tedy vyvolávat nutkání na zvracení. Očividně by si před tréninkem či soutěží měli sportovci intuitivně vybírat spíše bagetu než fazole.

Ale příliš často, dokonce i v rámci hlavního chodu konzumovaného s dostatečným předstihem před fyzickou aktivitou nebo tréninkem, vidíme, že si sportovci dávají rychlá a pohodlně dostupná jídla, která postrádají potřebné živiny. Fazole zajistí tělu sacharidy stejně jako bageta, ale navíc dodají také lutein, vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, železo, lykopen a bílkoviny (seznam je dlouhý). Je jasné, že jsou zdravější než bageta s medem, třebaže i ten má své místo v tréninkovém jídelníčku. Pro krátkodobé doplnění energie či rychlé zotavení neboli „vzpamatování se“ sáhněte po bagetě. Pro dlouhodobý rozvoj odolnosti a udržení kondice volte jídla jako fazole se špenátem, jež vašemu tělu dodají širokou paletu živin a udrží vás zdravé a silné.

Doplnění komplexních sacharidů

Dlouhodobá kondice vyžaduje příjem vysoce kvalitních, plnohodnotných a výživově bohatých potravin, které poskytnou tkáním a kostem živiny, jež jsou třeba k obnově a opravě tkání i k tomu, aby prospíval imunitní systém. Nezpracované nebo minimálně zpracované sacharidy obnoví zásoby svalového glykogenu a zároveň zajistí energii i ostatním tělesným systémům, jako jsou například imunitní funkce. Takže – dbáme na nutriční kvalitu většiny hlavních jídel i svačin, jen na ni neklademe takový důraz v době kolem fyzické aktivity. V této době se více soustředíme na zdroj energie.

Zdroj: Výživa pro maximální sportovní výkon; Heidi Skolnik, Andrea Chernus. Grada 2011

publikováno: 08.01.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig