Vliv sexu na sportovní výkon

Trenéři často nařizují celibát svým svěřencům před důležitými zápasy či závody. Sex není vhodný a ubírá síly a minimálně den před soutěží by sportovci neměli souložit ani masturbovat.

Tyto názory se předávají z generace na generaci, ale věrohodná data, k tomuto tvrzení jaksi chybí.
Vnést více světla do této problematiky se pokusili výzkumem na Ženevské univerzitě. U patnácti vrcholových atletů a fotbalistů zkoušeli švýcarští odborníci sledovat výkonnost po sexu či různě dlouhém sexuálním půstu.
Závěrem studie bylo poměrně jednoznačné tvrzení, že sex pár hodin před sportovní událostí, žádný prokazatelný vliv na výkonnost neměl. Jen u atletů se objevilo více stresu, když měli předvést svůj výkon do dvou hodin po souloži.
Výkonnost byla ovlivněna pouze v případě, že k milostnému aktu s vyvrcholením došlo jen několik minut před začátkem soutěže. Ejakulace v mužském těle totiž vyvolává spánek, sportovci se tedy cítili malátní a nedostatečně nabuzení.
Bez ohledu na publikovanou studii řada sportovců  přesto tvrdí: sex noc před utkáním ubírá energii. Shodují se však na jednom, když si dopřejí sex bez vyvrcholení, jejich energie je naopak silnější. Praktikují vlastně tantrický sex, při němž muži nedosahují úplného vyvrcholení, jejich energie zůstává v těle a neodchází.

publikováno: 06.07.2009   napsal/a: Mgr. Jan Taussig