Co jíst po cvičení?

Stravování a sport spolu velmi úzce souvisí. To, jak se před, během a po pohybové aktivitě stravujete, významně ovlivňuje váš výkon a vzhled vašeho těla. Stravou se dá mnoho napravit, ale i mnoho pokazit.

Cvičení, strava

Před samotnou úpravou stravování je třeba vždy zohlednit, co od daného sportování vlastně očekáváte – chcete zhubnout, nabrat svalovinu, celkově zmohutnět, nebo jen udržovat svoji váhu? Pokud je vašim cílem redukce váhy, není nutné jíst ihned po cvičení, ba naopak. Ideální je, pokud se v tomto případě najíte 1-1,5hod po skončení cvičení.

Nejlepší variantou jsou bílkoviny doplněné sacharidy (např. čerstvý zeleninový salát s drůbežím masem, vejcem, rybou či luštěninou a malou porcí přílohy). Pokud je ale vašim cílem nabrat svalovou hmotu, měli byste do půl hodiny po cvičení doplnit sacharidy (banán, džus, müsli tyčinku) a do dvou hodin sníst pokrm, který bude bohatý jak na bílkoviny, tak i na sacharidy (např. kuřecí plátek s vařenými brambory a zeleninovým salátem).

Pokud vás po cvičení často přepadají chutě na sladké, snažte se je ukojit kouskem ovoce či zeleniny, malou proteinovou tyčinkou či nepolévanou müsli tyčinkou a popřemýšlejte, jestli je váš jídelníček vyvážený. Chutě jsou často výsledkem špatného poměru makronutrientů (bílkovin, sacharidů a tuků).

Rozhodně byste neměli zapomínat ani na dostatečný pitný režim. Každých 15minut sportovní aktivity byste měli průměrně vypít 250ml nápoje (nejlépe neperlivé neslazené vody).

publikováno: 13.08.2012   napsal/a: Bc. Renata Křivohlavá