Řešení dehydratace – cyklistické batohy s pitným vakem

V článku dehydratace největší nepřítel cyklisty jsme rozebrali, jaké nebezpečí číhá v případě zanedbání pitného režimu při jízdě na kole, jak často pít a jaké nápoje. V tomto článku vám představíme cyklistické batohy s pitným vakem, které jsou jedním z dobrých řešení, kam s nápojem.

Idea pitného vaku vznikla v roce 1988 v USA, kdy se Michael Eidson účastnil těžkého silničního závodu  "Hotter'N Hell 100" na 100mil v Texasu. Na závodě bylo málo příležitostí pro doplnění vody, probíhal v horkém texaském počasí a Michaela proto napadla poměrně převratná myšlenka na řešení pitného režimu. Nápoj umístil do vaku na záda jezdce a hadičkou ho dovedl k ústům sportovce.

Výhody jsou nasnadě. Vak  na vodu může mít i větší kapacitu oproti tradiční lahvi a také pití je mnohem pohodlnější a bezpečnější. Hadička se totiž uchytí na ramenní popruh batohu a cyklista jí má hned u úst. Odpadá lehce nebezpečný manévr, kdy za jízdy musíte sáhnout do rámu kola a vytáhnout láhev s nápojem.

Komerčně myšlenky pitného vaku využila značka Camelbak zhruba pět let po jeho nápadu a dnes se pro tento typ batohů vžilo označení camelbaky, i když vaků vyrábí více firem.  Rezervoáry se vyrábí v mnoha velikost, nejvíce oblíbené jsou ve velikosti 2-3l, což poskytuje dostatek zásoby pití i na delší vyjížďce ve velkém vedru nebo vysoké tělesné zátěži. 

Pitné vaky je možné pořídit buď samostatně, nebo v setu se speciálně uzpůsobeným cyklistickým batohem, což doporučujeme. Cyklistické batohy mají totiž už z výroby speciální kapsu na rezervoár s vodou uvnitř batohu a také jsou u nich připravené průchodky pro protažení hadičky vedoucí od pitného vaku.

I další konstrukce batohů je uzpůsobená pro cyklistiku. Jde hlavně o to, že cyklista při jízdě na kole sedí s ohnutými zády a batoh musí s takovou pozicí počítat. Nutností jsou prsní pásy fixující batoh na zádech při jízdě a dobré řešení ochrany před nadměrným pocením zad jezdce s batohem na zádech. Zadní části moderních cyklistických batohů proto disponují různými odvětrávacími kanálky a konstrukcí, kdy v kontaktu se zády není celá zádová část batohu. Cyklista pak nemá propocená záda jako při jízdě s běžným batohem.

Velikostně se nabízí cyklistické batohy od malých závodních a tréninkových modelů, které poberou jen rezervoár na vodu a několik nejzákladnějších věcí až po turistické batohy, kde máte kapacitu i na převoz náhradního oblečení, svačiny a dalších věcí. Závisí na vašich potřebách a preferencích. Z výrobců specializovaných batohů je možné vedle Camelbaku jmenovat značky Vaude, Dakine, Deuter nebo Osprey.

Batohy s pitným vakem se vyrábí i pro děti. Nastolení správného pitného režimu u dětí je snad ještě těžší než u dospělých. Děti v zápalu hry nebo sportování často zapomínají doplňovat tekutiny. V případě cyklistiky se jim nechce zastavovat kvůli napití, přitom za jízdy často nedokáží bezpečně uchopit bidon s pitím a napít se za jízdy. Dětské batůžky s pitným vakem jsou proto dobrým řešením. Drtivé většině dětí se hodně líbí nápad pití prostřednictvím hadičky a už jenom tento fakt dokáže výrazně zlepšit jejich pitný režim. Hlavní je ale dostatečná zásoba vody na zádech a možnost pít i za jízdy. Pro děti se kvůli velikosti vyrábí menší rezervováry nejčastěji o objemu 1,5l.

Pitný vak má jinak své využití i v dalších sportech, kde sportovec aktivitu provádí po delší čas ve vyšší tělesné zátěži s rizikem dehydratace. Oblíbené jsou u běžců, běžkařů, nebo milovníků outdoorových aktivit.

publikováno: 14.07.2015   napsal/a: Mgr. Jan Taussig