Zapírat, zapírat neplatí jen u nevěry

Zapírat, zapírat a když to praskne znovu zapírat. Zlidovělou poučku sexuologa Plzáka, si vzali k srdci také mnozí dopingoví hříšníci. A nejen to . Po odhalení si vymýšlejí neuvěřitelné výmluvy.

Španělský cyklista Alberto Contador vsadil ve své obhajobě na kontaminovaný hovězí steak, i když jde o velmi nepravděpodobné vysvětlení pozitivního nálezu, no ani zdaleka nebyl nejoriginálnější.

Nejspíš by ho trumfnul německý vytrvalec, olympijský vítěz 1992 v běhu na 5000 metrů, Dieter Baumann. Na sklonku kariéry mu dvakrát ve vzorcích zjistili zakázaný prostředek nandrolón. Baumann přišel s „vysvětlením“, že mu zakázanou látku někdo vstříkl do tuby se zubní pastou. Britský sprinter Lindford Christie zase argumentoval tím, že skonzumoval velké množství avokáda a potom nepřešel dopingovou kontrolou.

Nejkreativnější v tvorbě výmluv jsou nepochybně cyklisté. Dvojnásobný vítěz Giro d´Italia Gilberto Simoni tvrdil, že kokain se dostal do jeho těla v bonbónech, které mu z Peru poslala matka. Druhá verze byla také zajímavá – na vině byl čaj od tety. Další fenomén z pelotonu Němec Jan Ullrich měl v roce 2006 v krvi stopy amfetaminu. „ Na diskotéce jsem si dal dvě tablety, které jsem tam dostal zdarma. Byla to hloupost, obrovská chyba. Nevím, co to bylo za tablety, nic jsem po nich necítil,“ vysvětloval olympijský vítěz a mistr světa v časovce.

Komicky vyzněla odpověď dalšího cyklisty Daria Friga na otázku policie, proč se v jeho zavazadle nacházejí zakázané látky. „Vdycky je nosím s sebou, mám pro ně slabost. Ale nikdy jsem nic zakázaného nevzal.“ Když celníci zadrželi manželku litevského cyklisty Raimondase Rumsase s obrovským množstvím léků, tvrdila, že jsou pro její nemocnou  matku. Belgičan Frank Vandenbroke měl u sebe clenbuterol – samozřejmě ne pro sebe, ale pro svého psa…

V hitparádě německého deníku Frankfurter Algemaine Zeitung, ale jasně vede cyklista Tyler Hamilton, kterého usvědčili z krevního dopingu na Vueltě 2004. „Cizí buňky se mi musely dostat do krve z matčiny placenty a pocházejí od mého bratra – dvojčete, který zemřel ještě před narozením“, prohlásil Američan.

Bratr měl dostat do potíží i kajakáře Nathana Baggaleyho. Ten tvrdil, že omylem vypil ovocný koktejl (s obsahem staniolu), který si namíchal bratr a nechal ho v ledničce.

Celkem originální byl i automobilový jezdec Jeremy Mayfield z americké série NASCAR. Když ho testovali na metanfetamin, uvedl, že se zřejmě nadýchal  zplodin  z hořícího vraku na závodě v Talladege.

Francouzský tenista Richard Gasquet, který měl v roce 2009 pozitivní  dopingový test na kokain, vyrukoval s verzí, že se mu látka dostala do těla při líbání se s fetovanou servírkou v nočním klubu v Miami. Mezinárodní tenisová federace to přijala a napařila mu jen desetitýdenní trest.

publikováno: 01.12.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig