Zdravé potraviny vs. nezdravé

Je začátek roku, ze všech stran se na nás valí tipy a rady jak zhubnout, jíst a žít zdravě. Mezi často omýlané téma patří výběr potravin, které ano a kterým se raději vyhnout.

Zdravé a nezdravé potraviny

 

Co jsou to zdravé potraviny, a které jsou nezdravé? A když je to zdravé, můžu toho sníst víc?

1. Zdravé potraviny nerovná se libovolné množství

Uveďme si příklad: ořechy jsou vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin (kvalitní tuky), které mají příznivé účinky na krevní oběh, považovány za zdravé potraviny. „Znamená to tedy, že můžeme sníst oříšků, co hrdlo ráčí?“ - NE.

Energie přijatá z 200g balíčku ořechů za den se stejně dobře bude ukládat do tukových zásob, jako energie přijatá ze stejného množství škvarků.

2. Záleží na množství a frekvenci

Za nezdravé potraviny jsou považovány např. tučné maso a tučné masné výrobky, tučné mléčné výrobky a sladkosti. Důvodem je vysoké množství a horší kvalita obsaženého tuku, který může při jeho pravidelné konzumaci představovat určité zdravotní riziko.

V této větě je stěžejní slovíčko pravidelné. Chci říci, že sníst jednou za čas v rámci celodenní vyvážené stravy luštěniny s kvalitní klobásou nebo dortík u kávy s přáteli, neohrozí naše zdraví o nic víc než pravidelná konzumace většího množství ořechů snědených na posezení.

 

Pamatujme tedy: Zdravé a nezdravé potraviny z hlediska výživových hodnot neexistují, jsou pouze zdravá a nezdravá množství potravin.

Není tedy nutné ze svého jídelníčku vyřadit vše "chutné" a striktně dodržovat přísnou dietu, to je totiž dlouhodobě velmi těžko udržitelné. Záleží jen na míře a poměru příjmu kvalitních potravin a těch balastních.

 

 

publikováno: 16.01.2018   napsal/a: Mgr.Pavlína Kosečková