Brokolice chrání před rozvojem rakoviny

photo-1580062760639-586021891610

K těmto závěrům dospěli američtí vědci, kteří na experimentálním modelů potkanů vystaveným látkám způsobujícím rakovinu močového měchýře prokázali, že podávání extraktů z brokolice zabraňuje rozvoji tohoto závažného onemocnění. Za ochranu mohou látky nazývané izothiokyanáty vyskytující se hojně v brokolici.

Je také zajímavé, že čím je brokolice mladší, tím více těchto ochranných látek obsahuje. Brokolice však obsahuje i celou řadu dalších aktivních ochranných látek, jak uvádím v článku Zelenina a nádorová onemocnění. Samozřejmě podstatné pro zdraví člověka nejsou zvířecí experimenty, ale epidemiologické studie. Tyto byly skutečně provedeny a kromě jiného prokázaly opravdu nižší výskyt rakoviny močového měchýře ve vztahu k vyššímu příjmu brokolice v potravě (opět více viz článek Zelenina a nádorová onemocnění).