Čaj

07.08. 2016 | MUDr. Libor Vitek
Opravdu, z dosud publikovaných studií vyplývá, že tzv. kardioprotektivní (tedy ochranné účinky na srdce) účinky zelného čaje jsou více vyjádřeny u žen než u mužů, tedy že zelený čaj více chrání ženy...
01.03. 2014 | MUDr. Libor Vitek
Čaj (latinsky Camelia sinensis) je hned po vodě druhým nejběžnějším nápojem na světě. Čaj se pěstuje ve více než 30 zemích na celém světě. Průměrná denní spotřeba je odhadována na 120 ml na osobu,...
27.05. 2012 | MUDr. Libor Vitek
Šálek čaje ráno, v poledne a večer opravdu výrazně snižuje riziko mozkové mrtvice. Alespoň to tvrdí obří studie z americké Kalifornie provedená na více než 195000 jedincích. Alespoň tři šálky čaje,...
26.05. 2012 | MUDr. Libor Vitek
Ovlivňuje pití čaje vznik nádorových onemocnění? A je černý čaj v tomto ohledu stejně účinný jako čaj zelený? Na toto téma existuje celá řada experimentálních studií vycházející zejména ze známých...
24.05. 2012 | MUDr. Libor Vitek
Podle iránských lékařů je pití velmi horkého čaje (o teplotě 65-70 stupňů Celsia) spojeno s dvojnásobně vyšším rizikem vzniku rakoviny jícnu. Ovšem jedinci, kteří pijí vařící čaj (o teplotě vyšší...
21.05. 2012 | MUDr. Libor Vitek
Vzhledem k uvedeným faktům o vysokém obsahu biologicky aktivních látek v čaji není překvapením, že účinky požívání čaje byly a jsou intenzivně zkoumány mnoha výzkumnými týmy. Ochranné účinky pití...
19.05. 2012 | MUDr. Libor Vitek
Zelený čaj chrání před rakovinou plic, a to dokonce i u kuřáků. Takto alespoň hovoří závěry vědců z Taiwanu. Konzumace alespoň jednoho šálku zeleného čaje snižuje u nekuřáků více než pětkrát riziko...
01.10. 2011 | MUDr. Libor Vitek
Flavonoidy zastoupené v zeleném čaji mohou opravdu chránit před poškozením kůže nebezpečným ultrafialovým zářením. K dispozici máme zatím jen nepřímá data z experimentálních studií, kdy k rostoucím...