Chrání vitamin A před rozvojem nádorových onemocnění?

pexels-photo-2611810

Je obecně známo, prokázáno a uznáváno, že vysoký příjem ovoce a zeleniny bohatých na vitamin A (respektive karotenoidů, z kterých vitamin A vzniká) chrání před rozvojem nádorových a kardiovaskulárních nemocí. Z těchto důvodů byl vitamin A velmi intenzivně studován již od 80. let minulého století. Navzdory nadějím, které se do suplementace (umělé dodávání) vitaminem A dávaly, bylo ve třech nezávislých studiích zjištěno, že zvýšený příjem beta karotenu vede ke zvýšenému riziku rakoviny plic, kardiovaskulárních nemocí i ke zvýšení celkové úmrtnosti (mortality).

 
Zvýšené riziko rakoviny plic bylo popsáno zejména pro kuřáky, což má velký význam zejména pro mladé ženy-kuřačky, které zřejmě nejvíce užívají vitaminové přípravky s obsahem vitaminu A, nejen jako zdroj obecně prospěšných přípravků, ale i pro hezčí a bezpečnější opálení.
 
Důvody pro tato překvapivá zjištění nejsou přesně známy, uvažuje se například o snížení vstřebávání jiných ochranných látek z potravy beta karotenem, nicméně tato otázka ještě čeká na detailní vysvětlení.

Více na toto téma také v článku: Funkce vitaminu A