Je opravdu bezlepková dieta zcela bez rizik?

Není sporu o tom, že bezlepková dieta je fenomén dnešní doby. Ačkoli se uvádí, že alergií na gliadin, eventuálně glutenovou hypersenzitivitou trpí méně než 1% populace, bezlepkovou dietu drží ve Spojených státech pro domnělé zdravotní důvody celá čtvrtina lidí.

Bezlepková dieta

Data z České republiky k dispozici nemáme, a ačkoli toto procento není asi takto veliké, je jistě nezanedbatelné a dále poroste.

Nestačí jen přestat konzumovat obiloviny

Vyloučení obilovin z jídelníčku však vede kromě snížení příjmu bílkovin z tohoto zdroje i k možných dalším negativním dopadům. Rozsáhlé analýzy prokázaly, že lidé na bezlepkové stravě mají obecně nižší příjem vlákniny, chybí jim podstatně více vitamin D, vitamin B12 i kyselina listová, stejně tak jako některé minerály, jako jsou železo, zinek, hořčík a vápník.

Mají současně vyšší příjem nasycených tuků a také vyšší glykemický index konzumovaných potravin.

Vyšší obsah těžkých kovů

Kromě těchto potenciálním rizik existuje i další nebezpečí vyplývající z bezlepkové stravy a tím je potenciální zatížení organismu těžkými kovy. Komerční bezlepkové produkty totiž obsahují ve zvýšené míře rýžovou mouku a rýže je známá vyšším obsahem arsenu a rtuti.

V Číně je rýže dokonce považována za nejvýznamnější zdroj zátěže rtutí, významnější než jsou třeba ryby. V letošním roce byla na toto téma publikována v časopise Epidemiology zajímavá studie, která sledovala na souboru téměř 7500 jedinců zatížení organismu arsenem a mědí v závislosti na tom, zdali konzumovali bezlepkovou dietu či nikoli. Výsledky skutečně prokázaly zvýšenou zátěž těmito toxickými látkami.

Zkoumá se vliv na imunitní systém

Je otázkou, nakolik jsou tato data biologicky relevantní, neboť zvýšení bylo relativně malé. Nicméně dnes již probíhají seriózní diskuse, jak i mírné zvýšení arsenu či rtuti může ovlivňovat například imunitní systém, vnímavost k virovým infekcím či prenatální vývoj.

Je také pravděpodobné, že na základě masové popularity bezlepkové diety budeme mít záhy k dispozici rozsáhlá epidemiologická data o dalších dříve nepředpokládaných potenciálních rizicích tohoto stravovacího přístupu.

Literatura:

1) Vici et al. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review. Clinical Nutrition 2016

2) Bulka et al. The unintended consequences of a gluten-free diet. Epidemiology 2017

publikováno: 22.03.2017   napsal/a: MUDr. Libor Vitek