Sacharidy – úvod

pexels-photo-1279330

Mezi hlavní složky (také někdy nazývané makronutrienty) patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Podívejme se nejprve na sacharidy.

 

Sacharidy, někdy označované jako cukry, karbohydráty nebo uhlovodany tvoří významnou složku naší stravy. Dělíme je na dvě velké skupiny, na jednoduché cukry a dále na komplexní sacharidy, také nazývané škroby. Důležitá je jejich kalorická hodnota, jeden gram sacharidů poskytuje zhruba 16 kilojoulů (o kalorické hodnotě potravin, které jíme, celkovém kalorickém příjmu a celkovém kalorickém výdeji bude detailněji pohovořeno v dalších kapitolách).

Kolik sacharidů by měla naše strava obsahovat?

Sacharidy by měly tvořit téměř polovinu naší energetické potřeby a většina těchto sacharidů by měla být v podobě komplexních a nikoli jednoduchých sacharidů, které by měly tvořit maximálně 10% všech cukrů, které přijímáme v naší stravě. Převedeno do praktické řeči, při energetickém příjmu 10000 kJ/den bychom měli mít příjem sacharidů zhruba 320 g, při příjmu 8500 kJ zhruba 265 g a při příjmu 7000 kJ zhruba 220 g sacharidů.

Sacharidy dělíme na sacharidy jednoduché a na sacharidy komplexní.