Snížení spotřeby soli o 10 % může zabránit až 16000 srdečních infarktů

pexels-photo-2153002

Je nepochybné, že konzumace soli je výrazným rizikovým faktorem pro nemoci srdce a cév, pro arteriální hypertenzi a další nemoci.

V březnovém čísle odborného časopisu Annals of Internal Medicine publikovali lékaři z Harvardovy univerzity další důkaz o tom, že již nepatrné snížení spotřeby kuchyňské soli má dramatické dopady na zdraví populace.
Je odhadováno, že vysoký příjem sodíku je zodpovědný za zhruba 100000 úmrtí v USA, což odpovídá podle přepočtu počtů obyvatel zhruba 4000 úmrtí v České republice.
Američtí vědci vypočetli, že snížením spotřeby soli o 10 % by se zabránilo více než půl miliónů případů mozkových mrtvic v USA a téměř půl miliónů srdečních infarktů. Stejným opatřením by se na americké 300 miliónové populaci ušetřilo více než 2 milióny kvalitních dnů života (terminus technicus používaný v lékařské epidemiologii) a více než 32 miliard amerických dolarů.
Vzhledem k tomu, Česká republika má zhruba 30-krát méně obyvatel, může si každý spočítat, jaké důsledky by mělo stejné opatření na českou populaci.
Autoři dokonce uvažovali i o scénáři uvalit vyšší spotřební daň na kuchyňskou sůl a slané potraviny a počítali efekt tohoto opatření – opět s dalekosáhlými pozitivními dopady na zdraví populace.

Bude jistě zajímavé sledovat, zdali se zdravotní politika snižování příjmu sodíku opravdu uplatní a povede k lepšímu zdravotnímu stavu nás všech.


Zdroj: časopis Annals of Internal Medicíně březen 2010